Na današnji dan prije 30. godina KUD Idijoti ispisali povijest

DOGAĐAJ KOJI JE TRAJNO OBILJEŽIO MODERNI ANTIFAŠIZAM
Na današnji dan prije točno 30 godina u Reggio  Calabriji, na krajnjem jugu Italije najutjecajniji punk bend bivše države, legendarni KUD Idijoti upisali su jednu od najpoznatijih stranica svoje bogate povijesti. Tog dana, daleke 1987. godine legendarni pulski pankeri u sastavu Tusta-vokal, Sale Veruda-gitara, Dr Fric-bass i Ptica bubnjevi predstavljali su Jugoslaviju na festivalu Živjeti na Mediteranu.

   Tijekom koncerta koji je održan pred oko tisuću posjetitelja došlo je do sukoba publike koja se podijelila na dvije skupine tijekom izvođenja kultne Bandiera rosse, antifašističke himne koju su KUD Idijoti ponosno svirali diljem Europe. Nakon žestokog sukoba u publici dežurni karabinjer popeo se na pozornicu te je od pjevača, danas pokojnog Branka Črnca Tuste, pokušao oteti mikrofon. Tusta ga je nakon kraćeg naguravanja bacio s pozornice što su lokalni antifašisti doživjeli kao vlastiti trijumf ali ova gesta samo je dodatno rasplamsala sukob ljevičara i desničara u publici.

   Strasti su se smirile tek nakon intervencije specijalne policije, a odmah po prekidu koncerta KUD Idijoti su dobili posebnu pratnju policije, a Jugoslavenska ambasada u Rimu je odmah po okončanja koncerta uložila protestnu notu. Ovaj je incident dodatno je ubrzao popularnost KUD Idijota, a ovaj događaj postao je svojevrsni zaštitni znak njihovog angažmana devedesetih kada su kao jedan od rijetkih domaćih sastava javno propagirali antifašizam. (REX)

Facebook komentari