Na današnji dan prije 20 godina umro je Aldo Drosina

ČOVJEK PO KOJEMU JE GRADSKI STADION DOBIO IME
Na današnji dan, 17. veljače 2000. godine, umro je u Puli Aldo Drosina, poznati istarski nogometaš i trener po kojemu je i gradski pulski stadion 2003. godine dobio ime. U vrijeme angloameričke uprave u Istri bio je junior u društvu Unione Sportiva Operaia.   

Seniorsku nogometnu karijeru je započeo u klubu Proleter (koji je nastao fuzijom USO i NK Pule), a nakon što Proleter ispada iz tada takozvane Hrvatske lige, ponovno je rasformiran i osnovan je pod starim imenom NK Pula. Tih godina igrao je i za drugi pulski klub Uljanik koji je tada bio perjanica pulskog nogometa, te za zagrebačku Lokomotivu (1956-1958) s kojom je izborio i ulazak u Prvu jugoslavensku ligu, ali se i ozlijedio.  

Pred kraj karijere vraća se u Pulu, gdje je igrao za NK Istru, klub koji je osnovan 1961. godine koji je nastao kao fuzija NK Pule i Uljanika. S Istrom je igrao u tada jakoj drugoj ligi tri godine, a istovremeno je stekao stručno zvanje te se s krajem karijere posvetio trenerskom poslu. Uz njegov su trenerski rad vezani najveći uspjesi pulskoga nogometa, te je bio u više navrata prvi nogometni stručnjak Istre. Aldo Drosina je bio i pomoćnik Sergiju Scoriji kad je Istra 1992. po prvi put zaigrala u Prvoj HNL, a osim u Puli radio je i u Rovinju, Poreču i Bujama. Kao trener Istre bio je i selektorom Hrvatske lige–jug, zajedno s legendarnim vratarom Josipom Bearom, a za višegodišnje uspjehe u radu dobio je Zlatnu plaketu Hrvatskoga nogometnoga saveza.    

Njemu u čast, 5. prosinca 2008. odigrano je i prvo izdanje turnira "Memorijala Rinaldo Aldo Drosina" na kojem su nastupili najmlađi nogometaši do 11 godina bivših Drosininih klubova Istre 1961, Istre, Rovinja, te fažanske Mladosti.  

Interesantno je da je njegov unuk, jedan od najboljih hrvatskih boraca u MMA Zelg Galešić, koji u Puli ima svoj klub mješovitih borilačkih vještina Trojan i kojem nogomet ipak nije ušao u krv. 

(Dorijan Vrkljan) 

Facebook komentari