Mnoštvo Labinjana unatoč hladnoći, svjedočilo vremenu svoga ponosa

POVODOM DANA LABINSKE REPUBLIKE
Sinoć je Grad Labin zasjao neuobičajenim svjetlima na spomeniku Rudaru-borcu, na lokaciji neposredno uz autobusni kolodvor. Svjetleće i interaktivne atrakcije postavljene su na impresivnom dimnjaku bivše toplane, zatim na Trgu Labinskih rudara, u blizini osnovne škole „Ivo Lola Ribar“, osvijetljen je spomenik u vidu čekića i batića, a za ovu priliku osvijetljen je i 17-metara LED ekran postavljen na vrhu nekadašnje upravne zgrade IUR-a, na početku Rudarske ulice.

Ovu veliku manifestaciju obilježavanja sjećanja na 100. obljetnicu, povijesnog otpora „šačice“ Labinskih rudara,  prema monstruoznom talijanskom fašizmu, koji je zavladao na ovim prostorima, početkom 20.stoljeća, upriličio je Grad,  u suradnji s lokalnim kreativnim tvrtkama, nizom postavljenih audiovizualnih instalacija na ključnim objektima, rudarske i industrijske baštine u centru grada.

Unatoč veoma hladnoj večeri, koja je sličila hladnoći dočeka Nove godine, mnoštvo Labinjana, dobro utopljenih, svjedočilo je jednom vremenu, koje je izgradilo ovaj današnji Labin, materijalno i duhovno.

Većina instalacija, ostaju postavljene sve do 8. travnja, kroz cijelo razdoblje 37-dnevnog obilježavanja ovog velikog jubileja, zahvaljujući donatoru, Hrvatska elektroprivreda d.d.

(rex/izvor 5portal, foto Dani Labinske republike)

Facebook komentari