Ministar Kujundžić obišao radove na pulskoj bolnici

ODRŽANA 14. SJEDNICA POVJERENSTVA ZA NADZOR GRADNJE
Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je bio u radnom posjetu gradilištu Opće bolnice Pula nakon kojeg se održala 14. sjednica Povjerenstva za nadzor gradnje nove bolnice na kojem su sudjelovali i predstavnici Istarske županije, Grada Pule i HZZO-a.

Nakon obilaska gradilišta i održane sjednice, predstavnici institucija obratili su se novinarima kojima su prenijeli zaključke s radnog sastanka.

Istarski župan Valter Flego rekao je kako su na sastanku razgovarali o trenutnom stanju gradnje nove bolnice, o procesima vezanima za dovršetak gradnje te o poslovanju i planovima nakon završetka njene izgradnje.
„Predviđa se kako će najvažniji projekt za zdravstvo i Istarsku županiju biti gotov krajem slijedeće godine. Ono što trenutno očekujemo je davanje zelenog svijetla Vlade na jamstvo vezano za zaduženje, kako bi operativno počeli koristiti i drugih 300 milijuna kuna budući da sama gradnja ide svojim tijekom i da smo oko 50% sredstava od prvotno zamišljenih 600 milijuna potrošili. Osim toga, dogovorili smo se da prema konačnoj brojci idemo zajedno u istim postocima kao i do sada (75% Republika Hrvatska, 25% Istarska županija zajedno sa gradovima i općinama).“ Dodao je kako su kamatne stope i kod HBOR-a i kod poslovne banke u padu, da realno povećanje investicije neće bitno odstupati ili ugrožavati niti državni niti proračun Županije te da stručnjaci razgovaraju s ravnateljem HZZO-a o tome da poslovanje bolnice, i sada kad se gradi, ali i u budućnosti kada bude gotova, treba biti nesmetano, racionalno i realno te priznato od strane HZZO-a.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako su se vrlo brzo usuglasili oko činjenice da je za sjeverni dio Istre neophodno napraviti bolnicu u Puli. Kazao je da jedino bolnica u Puli može dati ljude, da ona ima resurse, a da je to relativno mala investicija kako ljudi ne bi putovali 70 i više od kilometara. Dodao je kako će vjerojatno već na slijedećoj sjednici Vlade, koja će se u Puli održati 13. rujna, biti doneseno jamstvo Vlade Republike Hrvatske za drugih 300 milijuna kuna kako bi se izgradnja nastavila.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucijan Vukelić istaknuo je kako će se nakon izgradnje ove ustanove uspjeti uspostaviti kvalitetno zdravstvo u Istri, dok je primarijus Željko Plazonić, državni tajnik i predsjednik Povjerenstva rekao kako je neizmjerno zadovoljan što mu se ukazala čast da se nađe na čelu ovoga Povjerenstva: "Zajedničkim će se uvažavanjem, motivacijom i profesionalnošću jedan ovakav veliki zahtjevan projekt uskoro privesti kraju i duboko sam uvjeren da ćemo 2019. godine ovaj projekt dovršiti.“

Za kraj je ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić izdvojila nekoliko podataka i postotke izvršenosti dosadašnjih radova: "Na prvom objektu je izvršenost građevinskih radova 75%, a na drugom (poliklinika/dnevna bolnica/jednodnevna kirurgija) je izvršenost 85%. Ginekologija nije krenula u klasičnu adaptaciju jer je moramo iseliti tako da je napravljeno samo 10%, a što se tiče opreme, 44 milijuna kuna opreme je već dobavljeno (22 milijuna iz kredita i 22 milijuna iz EU fondova). Pred nama je i intenzivni period nabave opreme i namještaja. Postavljaju se instalacije, podovi, vrata, završavaju se fasade i kreće onaj dio koji neće biti toliko vidljiv."
Za kraj je napomenula kako se nada da će sa završetkom radova ovo biti atraktivna ustanova koja će privući velik broj liječnika, specijalizanata:"Imat ćemo najbolje moguće uvjete kojima ćemo se boriti za kadrove!"
(Rex/ST/RŠ)

Facebook komentari