Ministar Fuchs “Jako sam zadovoljan prvim danom škole, učinili smo sve da djeca budu sigurna”

90 POSTO ŠKOLA KRENULO JE U NOVU GODINU PO A MODELU
Jučer je uz stroge epidemiološke mjere počela nova školska godina za 460 tisuća učenika u Hrvatskoj. Ministar obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je  na RTL-u te u Temi dana HTV-a. Pohvalio je ravnatelje i ostale školske djelatnike. "Najčešća pitanja ravnatelja u pripremnom razdoblju uglavnom su se svodila na pitanja o mjerama, neki su doslovno shvatili da djecu možda ne smiju puštati za vrijeme odmora iz razreda", naveo je Fuchs. "To je relativno jednostavno riješeno tako da se tražilo i upućivalo na to da djeca organizirano ulaze u razrede, da se pomiču počeci nastave upravo zbog toga kad su djeca na odmoru da nemamo veliku koncentraciju djece u hodnicima ili dvorištima", rekao je Fuchs.
 
Ne očekuje probleme sa zamjenama nastavnog kadra
Izrazio je nadu da neće doći do inflacije ispričnica. "Nemam podatke o tome koliko se djece ispričalo, to ne možemo ovako u ovom trenutku ni imati, to nam ipak na zahtjev moraju dostavljati škole", rekao je Fuchs. Što se tiče nastavnog kadra, rekao je da će zamjene automatski odobravati. "Ne očekujemo prevelike probleme što se zamjena tiče u razrednoj nastavi. Tu procjenjujemo da ima dovoljni broj učitelja koji mogu preuzeti razrede ako se dogodi da razrednik, odnosno učitelj ode u samoizolaciju, ali kod predmetne nastave bi se možda mogli pojaviti problemi. Pojavili bi se pogotovo u nekim predmetima u kojima je i ovako deficitarno. Deficitarni su, recimo, profesori matematike, na primjer, i to ne samo u Hrvatskoj", rekao je Fuchs. Prema informacijama kojima trenutno raspolaže, nema novih slučajeva zaraze u školama. Ministar ističe da je stanje stabilno. "S jučerašnjim danom nešto više od 2000 djece je u samoizolaciji i oko 150 djelatnika u školama", otkrio je ministar. Nada se da te brojke neće rasti te dodaje da su učinili sve da škole budu sigurne, a vjeruje da će tako i ostati. Napominje kako o djeci ne brinu samo roditelji, nego i svi prosvjetni radnici. Ministar je rekao da će nošenje maski kontrolirati nastavnici i ravnatelji, ako je škola propisala da su maske obvezne.
 
U većini zemalja na svijetu prihvaćen je B model nastave
Fuchs je također rekao da je model online nastave najgori mogući model te da je model B jedna dobra stvar. "Mi smo ga razlomili na još više varijanti. Inače je to prihvaćeno u većini zemalja na svijetu", rekao je Fuchs. Dodao je da je preko 90 posto škola krenulo u novu školsku godinu po A modelu - sva djeca na nastavi uz pridržavanje propisanih mjera, 7 posto škola je po modelu B, a svega dvije škole su po modelu C - .Na pitanje hoće li nastavnici po tom modelu morati dvaput predavati isto gradivo u različitoj formi odgovorio je niječno. "Oni će predavati isto gradivo istovremeno, ali u različitoj formi", rekao je Fuchs. Naveo je da se vrlo intenzivno snimaju digitalni materijali koji će biti na raspolaganju, a Ministarstvo je izradilo glavne ishode za pojedine predmete. Na pitanje trebaju li nastavnici strahovati da ipak neće doći do povećanja osnovice za 4 posto 1. siječnja odgovorio je da ne trebaju biti u strahu. "Budite bez brige da se o tome vodi računa", poručio je ministar.
 

(rex)

Facebook komentari