Mimoze zažutile pulski mrkat

U ZIMSKOM SIVILU GRANČICA SUNCA KOJA DOZIVA PROLJEĆE...
Dok su meteorolozi za vikend pred nama najavili dolazak polarnih temperatura i snijeg čak i u nizinama, od početka siječnja svojim vedrim žutim cvjetovima i prekrasnim proljetnom mirisom na pulskom mrkatu mimoze najavlljuju skori dolazak proljeća. Grančice ove predivne dekorativne biljke mogu se kupiti za 10 odnosno 15 kuna, ovisno o veličini grančice. Mimoza je  inače samo jedna od vrsta roda Acacia, koji obuhvaća više od 1000 vrsta listopadnog i zimzelenoga grmlja i stablašica.

U nas su udomaćene četiri vrste, od kojih je srebrna akacija (Acacia dealbata) najčešća. Česta je i Mimosa pudica ili sramežljiva mimoza, koja ime zahvaljuje svojstvu skupljanja listova nakon dodira. Od ovog svojstva potječe i čest izraz u narodu „Osjetljiv si kao mimoza”. Mimoze potječu iz toplih predjela Australije i Tasmanije, gdje su samonikle.

Zimzelena je vrsta, sivo-zelenih grana, perastih listova i kod nas naraste do 15-20 metara visine. Cvjetovi su žuti, skupljeni u cvatove koji zajedno čine grozdove, a pojavljuju se od siječnja do ožujka. Iznimno opojan miris omiljen je mnogima, a vrlo je čest u kozmetičkoj industriji, posebno industriji parfema. U Europi je najčešća u obalnom području Francuske.

U svakom slučaju, grančica mimoze lijep je znak pažnje i veselo osvježenje u svakom domu ili poslovnom prostoru.

(REX/ Manuel Angelini)

Facebook komentari