Miletić: Za božićnice jednostavno nema novaca

TREBA ŠTEDJETI GDJE GOD SE MOŽE
Gradonačelnik Pule, Boris Miletić i Damir Prhat, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav održali su danas u Komunalnoj palači konferenciju povodom pojašnjenja situacije oko štrajka i situacije oko božićnica u Gradu Puli i komunalnim poduzećima.
Trenutna ekonomska situacija u našoj zemlji jest takva da građani svaki dan gube posao. Ne znaju kako osigurati sredstva za život i plaćati kredite. Stoga bi svi djelatnici trebali biti sretni što imaju posao i što imaju plaću, te se ne radi o tome da ne želi isplatiti božićnice, kaže Miletić te dodaje da za božićnice jednostavno nema novaca. „Bio bi najsretniji kada bi mogao isplatiti dvije božićnice“, kaže Miletić.
Ističe kako i uprava i administracija treba podnijeti dio obola. Već su u siječnju uvedene mjere štednje jer je već tada bilo poznato da će 2010. biti teža od 2009. godine. Kao primjer ostalima može biti što si je Miletić smanjio plaću za 10%. Treba se spremiti, jer će u 2010. mnogi taknuti dno, naglasio je Miletić te napominje da treba štedjeti gdje god se može. No, građani moraju imati sve usluge na raspolaganju i dalje.
Osvrnuo se i na napise u medijima kako gradonačelnik Miletić vrši mobing, pa se ujedno i zahvalio Sindikatu koji se pokazao kao socijalni partner.  Objasnio je da kada je bilo vrijeme rasta, povećavale su se osnovice i materijalni uvjeti radnika, no u ovoj situaciji pozva Sindikat da bude pravi socijalni partner, a to znači da objektivno sagleda situaciju.
Miletić kaže da on nije zabranio božićnice već je u mjesecu rujnu sazvao direktore komunalnih poduzeća i dao im preporuku da naprave planove štednje, jer kao gradonačelnik, mora skrbiti o svim građanima. Najbitnije je da radnici imaju redovita primanja.
Što se tiče Herculanee, ona posluje s gubitkom te dodaje da kakve su mogućnosti za isplatu božićnica ako poduzeće posluje s gubitkom. Kada je bilo vrijeme rasta poboljšavali su se uvjeti i dodaci, sada je stanje teško, no kada se popravi opet će se to učiniti naglasio je Miletić.
Djelatnici Herculanee su počeli sa štrajkom i nitko im to ne brani kaže Miletić i dodaje kao je osnovica za plaću u Herculanei u 2009. godini povećana za 7.1%. Dodaje kako su povećani i poboljšani kolektivni ugovori, da povećane bruto otpremnine, isplaćen regres za godišnje odmore te dodaje kako je cijeli neoporezivi dio već isplaćen. Dat je bon u naravi od 400 kuna, bon za djecu od 600 kuna te je 30 ljudi dobilo jubilarnu nagradu od 1.000 do 3.000 kuna, te su poboljšani i uvjeti rada.
Miletić poziva Sindikat da budu socijalni partneri, da sagledaju situaciju i uvaže objektivne okolnosti.
Damir Prhat se nadovezao na temu božićnica te je istaknuo kako je već treću godinu za redom dio pregovaračkog tima te kao član pregovaračkog tima može reći kako su radnička prava rasla. Sve što je uprava ostvarila uštedama, pretočeno je u materijalna prava. Naglasio je kako je proces mirenja djelomično uspio. Uspio je u dijelu usklađivanja plaća sa troškovima života, no u dijelu božićnica nije postignut dogovor.
Gdje god djelatnik radio, u Herculanei , vrtiću, Vodovodu, kao portir ili redar, to su gradske djelatnosti i ne možemo se različito postavljati prema njima, napominje Prhat. Kolektivne ugovore treba dovesti na izjednačen nivo.
Trebamo svi dijeliti istu sudbinu, no građanima treba pružiti i dalje najbolji servis uz najmanji trošak.
Miletić je na kraju iskazao nadu da će se štrajk obustaviti, pregovori nastaviti i postići sporazum. (E.O.)

Facebook komentari