Miletić: Slijede nam uređenje Giardina, Danteovog trga i Kandlerove ulice

VELIKI INTERVJU S BORISOM MILETIĆEM - 3. DIO
Zbog previše interesantnih tema kojih smo se htjeli dotaknuti, a o kojima smo htjeli čuti mišljenje i stavove gradonačelnika Borisa Miletića, intervju s njime smo produžili na treći dio danas i četvrti sutra. Nastavimo s razgovorom.

ŠTO BISTE ISTAKNULI KAO GLAVNE PRIORITETE U NASTAVKU MANDATA?
- Pa, izdvojio bih uređenje Giardina, Danteovog trga i Kandlerove ulice. Giardini su prostor za koji smo svi emotivno vezani, a s obzirom na to da se radi o zoni koja je dio zaštićene povijesne cjeline, u uređenje će biti uključeni i konzervatori. Želimo urediti centar grada po uzoru na najrazvijenije gradove u Europi, a vjerujem da bi u naredne dvije, tri godine mogli imati potpuno novo središe Pule. Očekuje nas i nastavak širenja četverotračne obilaznice, uređenja plaže Hidrobaze i nastavljamo s uređenjem gradskih fasada u sklopu projekta Dolcevita. Iako je uređenja fasada prvenstveno pitanje privatnog vlasništva, uredne i čiste fasade ogledalo su grada pa stoga i nudimo mjere pomoći vlasnicima i suvlasnicima zgrada. Dakle, imamo pune ruke posla.

IZBORI ZA EUROPARLAMENT SU PROŠLI. JESTE LI ZADOVOLJNI REZULTATIMA I JESU LI ONI VJETAR U LEĐA IDS-U ZA IZBORE KOJI NAM PREDSTOJE?
- Apsolutno! Nije bilo jednostavno u zemlji u kojoj godinama jačaju radikali i populisti, ostvariti mandat s idejama otvorene, tolerantne i progresivne Hrvatske i iste takve Europe. Ali evo, Valter Flego je u parlamentu i odlično se snašao, ušao je u vrlo važne odbore i mislim da će nas odlično zastupati. U Hrvatskoj je možda ojačala radikalna desnica, ali s Flegom liberalna i građanska Hrvatska ima svoj glas. Ne moram niti govoriti koliko mi je drago da taj glas ponovno dolazi baš iz Istre.

KAKO KOMENTIRATE USTAŠKE UZVIKE NA PROSLAVI OLUJE?
- To je najbolji dokaz koliko su posljednje dvije HDZ-ove Vlade unazadile Hrvatsku. Najšokantnija od svega je izjava ministra pravosuđa koji kaže kako zakon ne treba uvijek poštovati. Zamislite da u Njemačkoj netko kaže da nije potrebno uvijek kažnjavati nacističke uzvike. To bi bio skandal svjetskih razmjera. A kod nas to kaže ministar pravosuđa! Ako to nije direktna legitimacija ustaštva i rušenje pravne države, ne znam što je. Na žalost, ponovit ću, sve ovo što se događa u Hrvatskoj, svo ovo nasilje, direktna je posljedica Vladine ignorantnosti. Oni svojim kukavičkim ponašanjem legitimiraju nasilje u Hrvatskoj.

DO LOKALNIH IZBORA DIJELI NAS NEŠTO MANJE OD DVIJE GODINE, A PRVI IZBORI SU ONI PREDSJEDNIČKI. BIVŠI PREMIJER ZORAN MILANOVIĆ VEĆ JE U KAMPANJI I OTVORENO TRAŽI PODRŠKU IDS-A. HOĆE LI DOBITI PODRŠKU VAŠE STRANKE?
- Odgovor na to pitanje dat će tijela IDS-a. Nemam namjeru ništa prejudicirati, jer o takvim stvarima u IDS-u zaista odlučuju tijela stranke, a ne jedan čovjek. S Milanovićem smo, za sada, imali jedan vrlo dobar sastanak. Nama je u svakom slučaju najvažniji odnos kandidata prema Istri, prema našem statusu zasebne regije, odnosno županije i garancija kandidata da će štiti gospodarske i političke interese naše regije. To je preduvjet za bilo kakvu podršku.  

NEKI MEDIJI POSLJEDNJIH DANA ŠPEKULIRAJU I GLASNO GOVORE U NASLOVIMA O VAŠOJ KANDIDATURI ZA ŽUPANA. RAZMIŠLJATE LI O TOME?
- Na čelu Pule sam već 13 godina, do izbora će biti 15 godina. U tom razdoblju Pula se puno promijenila, razvila se i rekao bih da je djelomično promijenila identitet. Iz vojnog grada postala je jedan od najperspektivnijih turističkih gradova u Hrvatskoj. Ponosan sam na sve što je napravljeno, ali ujedno sam vjerojatno i najsvjesniji svega što još treba napraviti. Ono što je posebno važno je da smo riješili infrastrukturne probleme s kojima se nitko prije nije htio baviti, poput kanalizacije ili plinofikacije, a bez kojih ne možete 'šminkati' grad. I tu dolazimo do Vašeg pitanja. Logično je da nakon toliko godina u Gradu razmišljam o nekom sljedećem koraku, međutim, još nema govora o bilo kakvoj odluci. Na kraju krajeva, kandidata za župana odabrat će stranka. Hoću li to biti ja ili netko drugi, vidjet ćemo. Prije lokalnih izbora imamo predsjedničke i parlamentarne izbore i mi se moramo koncentrirati na njih. Posljednjih nekoliko godina puno vremena sam posvetio vođenju stranke i IDS se profilirao kao najjača opozicija HDZ-u i desnici u Hrvatskoj. U tom kontekstu, parlamentarni izbori bit će jako važni za nas i općenito, za Hrvatsku. Nakon njih ćemo početi razmišljati o lokalnim izborima i kandidatima za župana, gradonačelnike i načelnike.

(Dorijan Vrkljan/foto Elvis Malagić)

Facebook komentari