Miletić: Raspisivanje referenduma o pravima žena bio bi sumrak zdravog razuma

BORIS MILETIĆ O NAJAVI RASPISIVANJA REFERENDUMA O ISTANBULSKOJ KONVENCIJI
Predsjednik IDS-a Boris Miletić danas je reagirao na izjave saborskog zastupnika HRAST-a, koji je najavio da će tražiti raspisivanje referenduma o ratifikaciji Istanbulske konvencije, koja se odnosi na zaštitu prava žena i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
 
- Zgroženi smo time da netko u 21. stoljeću može tražiti da se na referendumu odlučuje o ženskim pravima! Štoviše, da se putem referenduma ukidaju ili smanjuju teško stečena ženska prava, kazao je predsjednik IDS-a dodajući:

- Istanbulska konvencija temeljno je civilizacijsko pitanje i samo njegova ratifikacija legitimirat će nas kao modernu i progresivnu državu. Naslovnice su prepune vijesti o ženama koje trpe neki oblik nasilja ili su ubijene, a mi razgovaramo o tome treba li prihvatiti dokument koji to brutalno nasilje pokušava spriječiti!? Razuman čovjek to ne može shvatiti.  
Koliko je ta konvencija važna u borbi protiv nasilja nad ženama pokazuje činjenica da je  17 zemalja ratificiralo konvenciju, među ostalim i zemlje s jakom kršćanskom tradicijom poput Poljske i Italije.

Miletić je istaknuo da je Hrvatska već jedanput dozvolila da se o pravima manjina odlučuje na referendumu, što je izuzetno opasno.
 
Zahtjev HRAST-a da se o ženskim pravima odlučuje putem referenduma predstavlja sumrak zdravog razuma. Ne znam kome to u slobodnoj Europi 2018. godine uopće može pasti na pamet. Osim toga, poslati takvu poruku na današnji dan, Dan žena, je i krajnje uvredljivo, zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Facebook komentari