Miletić: Prioritet je oživljavanje centra i uređenje same vizure grada

VELIKI INTERVJU S BORISOM MILETIĆEM - 1. DIO
Boris Miletić, kako sada stvari stoje, broji zadnje dvije godine na mjestu gradonačelnika Grada Pule, a kako mi kao portal nismo do sada nikad imali veliki intervju s njime, odluka je pala i objavljujemo razgovor s Borisom Miletićem u tri djela. Gradonačelnik nas je primio u svojem uredu, a u našem razgovoru dotakli smo se raznih teme, od Uljanika, uređenja grada, praznih poslovnih prostora, politike, gospodarstva, pa do sporta, kulture i festivala.

NA POLA STE PUTA VAŠEG ČETVRTOG PO REDU MANDATA, KAKO OCJENJUJETE OVE DVIJE PROTEKLE GODINE?

- Bilo je vrlo izazovno, ponajviše zbog krize u Uljaniku koja je, nažalost, najviše pogodila radnike, a sve zbog toga što Vlada nije radila svoj posao i u konačnici, nije bila sposobna preuzeti odgovornost i ponuditi dugoročna rješenja za opstanak brodogradnje u Puli. Ipak, ako se osvrnemo na proteklo dvogodišnje razdoblje, uspjeli smo realizirati vrlo važne projekte za naš grad, od modernog kompleksa javnih bazena, uređenog Trga kralja Tomislava, proširene zaobilaznice, niza novih sportskih i dječjih igrališta, šetnice na rivi i slično. Povrh toga, uspjeli smo sačuvati stabilnost gradskih financija pa osim u daljnji razvoj i napredak Pule ravnomjerno ulažemo u socijalu, sport, kulturu i sve ostale segmente koji bitno utječu na kvalitetu života u Puli.  

TEMA ULJANIKA U OVAKVOM RAZGOVORU JE NEIZBJEŽNA. NEDAVNO JE IZ PULE OTIŠAO I POSLJEDNJI BROD IZGRAĐEN U PULSKOJ LUCI. VJERUJETE LI VI I DALJE DA ULJANIK IMA ŠANSU I KAKVA JE PO VAŠEM MIŠLJENJU SUDBINA BRODOGRADILIŠTA?

- Vlada je problemu Uljanika pristupila krajnje nekompetentno i neodgovorno, diskriminirajući građane Istre i ponižavajući radnike Uljanika. Drago mi je i pozdravljam spašavanje 3. maja, ali sada je posve jasno da je Vlada od samog početka imala figu u džepu kad je Uljanik u pitanju i da je sve bio samo jedan veliki igrokaz. Obećanja Vlade o spašavanju Uljanika i velikom interesu stranih investitora u ovih godinu i pol bile su samo laži i puko kupovanje vremena! Oni su odavno odlučili zatvoriti Uljanik i osim što su lagali, prema radnicima su se ponijeli vrlo neljudski. To me ustvari najviše ljuti. Vjerujte, tako nešto ne bi si dozvolili da se Uljanik nalazi u nekoj drugoj županiji. No, bez obzira na to i dalje sam uvjeren da Uljanik ima šansu i da se narudžbama novih brodova može osigurati nastavak posla u Uljaniku u narednih nekoliko godina. Polarni kruzer Scenic Eclipse samo je jedan od dokaza da radnici Uljanika znaju kako izgraditi najsloženije i najkvalitetnije brodove.

NA KOJI NAČIN GRAD PULA MOŽE POMOĆI RADNICIMA ULJANIKA KOJI SU OSTALI BEZ POSLA I KAKO JE GRAD PULA POMAGAO ULJANIKU DO SADA?

- Mi smo uvijek našli načina da pomognemo brodogradilištu i njegovim radnicima. Prije 20-ak godina smo prebili dugovanja od oko 65 milijuna kuna i time osigurali nastavak proizvodnje, a danas smo aktivirali konkretne mjere kojima pružamo potporu bivšim radnicima Uljanik Grupe. Recimo, organiziran je poseban Tim za pomoć svim radnicima koji ih informira o mogućnostima njihovog daljnjeg zapošljavanja, tu je i Sajam poslova, a među našim bespovratnim sredstvima za poduzetnike ima i onih za sva novoosnovana poduzeća, za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje. Pružamo jednokratne novčane pomoći, pomoći za podmirenje troškova stanovanja, subvencije nabavke školskih udžbenika i niz drugih, a omogućena je i odgoda plaćanja, odnosno obročna otplata duga za pojedine komunalne usluge poput plina, vode, prikupljanja otpada, komunalne naknade, usluge dječjih vrtića, školske marende i produženog boravka.

VRATIMO SE MALO NA GRADSKE PROJEKTE, KOJE BISTE IZDVOJILI KAO NAJVAŽNIJE U OVE PRETHODNE DVIJE GODINE?

- Prije svega, dobili smo novi kompleks javnih gradskih bazena kojeg svakodnevno koristi petstotinjak djece i koji je uvjete bavljenja sportom u Puli definitivno podignuo na jednu višu razinu. Za razvoj sporta i rekreacijskih sadržaja u nekoliko zadnjih godina uloženo je preko 100 milijuna kuna. U posljednje dvije godine izgrađena su dva nova, moderna sportska igrališta na Vidikovcu i na Pragrandeu. Značajna sredstva uložili smo u izgradnju i uređenje dječjih igrališta kojih danas u Puli ima ukupno 67. Izgrađen je novi Trg kralja Tomislava na Verudi, u centru Pule imamo uređeni Prolaz sv. Teodora, novi je De Villeov uspon, a gradi se i nova šetnica prema Velom vrhu. Proširena je četverotračna zaobilaznica, a na ulazu u grad izgrađen je i novi rotor u Šijani. Značajna su sredstva uložena i u dječje vrtiće i osnovne škole. Ukratko, puno toga smo napravili, ali puno toga još treba napraviti. Pula je prema svim pokazateljima jako napredovala i vjerujem da je danas puno ugodnija za život nego što je bila prije 10 godina. Međutim, kao što sam rekao, uvijek mislim da možemo i trebamo bolje.

ČESTO SE ISTIČE DA JE PULA MEĐU NAJPODUZETNIJIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ, KOJA JE ULOGA GRADA U TOME? KAKO POMAŽETE PODUZETNICIMA?

- Pula je, uz Zagreb, grad s najviše poduzetnika u odnosu na broj radno sposobnog stanovništva. Svake godine osiguravamo paket mjera za poticanje razvoja malog gospodarstva i to kroz dodjelu milijun kuna bespovratnih potpora. Tu je i posebno vrijedan projekt koji realiziramo s našim partnerima, a riječ je o co-working prostoru u samom centru grada koji će služiti kao poduzetnički centar za naše poduzetnike. Osim izravne pomoći tu je i niz indirektnih mjera koje stvaraju uvjete za poduzetništvo, poput produženog boravka u svim školama, o jednosmjenskoj nastavi u gotovo svim školama, o tome da nema liste čekanja za upis djece u vrtić, što olakšava roditeljima organizaciju svakodnevnog života.

NA KOJI NAČIN PLANIRATE OŽIVITI CENTAR GRADA, JER SVJEDOCI SMO KAKO SU MNOGI POSLOVNI PROSTORI PRAZNI.

- Grad Pula vlasnik je ukupno 680 poslovnih prostora, od čega njih 11 posto nije u funkciji, a takvih je u starogradskoj jezgri samo 3 posto. Dakle, nisu svi zatvoreni prostori u vlasništvu Grada, već je dio u privatnom vlasništvu. Na te prostore Grad nema utjecaja. Ono na što možemo utjecati, trudimo se maksimalno poboljšati. Upravo ovih dana krenuli smo s postavljanjem naljepnica na sve prostore u vlasništvu Grada na kojima se nalaze informacije gdje se svi zainteresirani mogu obratiti za zakup prostora, što je već prepoznato kao odlična inicijativa. Apsolutno se slažem se je potrebno oživiti centar grada i to posebno u zimskim mjesecima. S predstavnicima Udruženja obrtnika o tome smo već razgovarali i predložili inicijative i mjere koje bi motivirale zakupce poslovnih prostora i same građane. Upravo je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća usvojena nova Odluka o davanju u zakup i kupoprodaji poslovnih prostora kako bi dodatno stimulirali, ali i regulirali određene djelatnosti i ponude. Uređenje same vizure grada i oživljavanje centra grada, to su sada prioriteti.

(Dorijan Vrkljan/foto Elvis Malagić)

Facebook komentari