Miletić: Ključno je određenje Vlade prema budućnosti brodogradnje

GRADONAČELNIK PULE O POSJETI POVJERENICA EK MARGRETHE VESTAGER
U Vladu je stigla povjerenica EK Margrethe Vestager koja će o Uljaniku razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta Darkom Horvatom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac.
Što očekuje od ove posjete novinarima je danas odgovorio gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Kakva su očekivanja od posjeta povjerenice Europske komisije, gđe. Vestager Zagrebu danas?

Upravo je glavni direktorij za konkurentnost u Bruxellesu u Komisiji odgovoran za davanje mišljenja na predložen plan restrukturiranja. 

Povjerenica dolazi čuti koji je stav Vlade prema budućnosti hrvatske brodogradnje kako bi adekvatno tome mogli donijeti svoju konačnu odluku. 

Držim da je ključno određenje Vlade RH prema brodogradnji kao značajnoj industrijskoj djelatnosti. Po meni, to bi trebala biti strateška djelatnost od posebnog interesa i analogno tome, osigurati sve potrebne mehanizme kako bi se ta djelatnost mogla očuvati. Tu prvenstveno mislim na potrebu osnivanja jednog jamstvenog fonda koji bi svim brodogradilištima u Hrvatskoj omogućio nesmetano financiranje izgradnje broda. Nadalje, osnivanje jednog programa kod naše izvozne banke koja bi upravo pratila proizvod koji je za izvoz, a brod definitivno je na svjetskom tržištu. I ne manje bitno, obzirom da naša brodogradilišta ne rade velike serije, često puta se radi o defakto prototipovima, itekako postoji mogućnost da se kroz poticanje istraživanja i razvoj osiguraju horizontalni poticaji koje Europa dozvoljava upravo za naša brodogradilišta kako bi sutra bila konkurentna na svjetskom tržištu, kako bi se ta djelatnost očuvala, i ne manje bitno, kako bi se očuvao čim više radnih mjesta u proizvodnim djelatnostima kao što je brodogradnja. 

Kako komentirate podatak da Vlada nije radila na planu restrukturiranja koji je poslan u Bruxelles, već da je to radila samo uprava Uljanika?

To je  prije svega pitanje za Ministarstvo. Ja znam da su u ministarstvu gospodarstva, još za vrijeme Martine Dalić upoznati s problematikom Uljanik grupe. Govorimo o razdoblju rujna 2017. Dakle godinu dana unatrag. Jednako tako odobravanjem Rescue Aid-a, one neophodne pomoći u siječnju 2018. i Vlada i nadležno ministarstvo su bili apsolutno upoznati sa sljedećim koracima koje je trebalo napraviti kako bi se brodogradilište saniralo. Stoga nije to tema samo od jučer, prekjučer ili od 4. mjeseca, već je to tema koja je u Vladi i nadležnom ministarstvu barem godinu dana.  (NMF/RENATA ŠIMIĆ)

Facebook komentari