Miletić iznio retrospektivu napravljenog u polovini mandata

KAVA S GRADONAČELNIKOM
U Komunalnoj palači danas je održan Caffe sa sindacom, mjesečno druženje gradonačelnika s novinarima. Gradonačelnik je dao kratak rezime, odnosno retrospektivu najvažnijeg onoga što je napravljeno u dvije godine novog mandata. Što se tiče gradske uprave ističe kako je Grad Pula dobio certifikat kvalitete ISO 90012008 te je broj zaposlenih u gradskoj upravi smanjen za 13 posto dok je učinkovitost povećana. Obrazložio je to preuzetim neriješenim predmetima za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola čiji su broj smanjili za čak 75 posto. Ponosan je na uvođenje e-poslovanja čime je Grad Pula prvi u Hrvatskoj u potpunosti prešao na e-poslovanje, ali je i prvi po pitanju objedinjenih javnih nabava čime su ostvarene značajne uštede.
Što se tiče infrastrukture istaknuo je izgradnju CS Stoja i Luka čime su fekalne vode preusmjerene na pročistač Valkane te je zagađenje smanjeno za 40 posto. Rekonstruiran je pročistač na Valkanama te je dovršena CS Riviera i kolektoru Kolodvorskoj ulici. Trenutno se radi CS Veli Vrh i Šijanski kolektor čime će se u potpunosti riješiti pitanje fekalnih voda.
Osvrnuo se na projekt plinofikacije rekavši kako je izgrađen visokotlačni vod iz Galižane prema Puli te se krenulo u izgradnju plinskih instalacija u Puli.
O prometu naglasio je dovršetak kilometra četverotračne pulske zaobilaznice te je dodao kako je jutros u promet pušten prvi montažni kružni tok što će pomoći protočnosti i sigurnosti prometa. Grad Pula je dobila 779 novih parkirnih mjesta, kod Rojca, Mornaričke bolnice i kod stadiona Aldo Drosina.
Što se tiče oborinske odvodnje poduzet je pionirski pothvat izgradnje kišnih vrtova u Nazorovoj ulici te je u tijeku izrada koncepta rješavanja pitanja oborinskih voda kako bi se to riješilo u potpunosti. Grad je uveo moderan i čist sustav javne rasvjete te je smanjeno svjetlosno zagađenje.
Po pitanju školstva istaknuo je dovršenu OŠ Veli Vrh te nadograđene škole Šijana i Veruda i rekonstruirane škole Centar, Kaštanjer i škola za odgoj i obrazovanje.
Predškolski dio unaprijeđen je izgradnjom vrtića u sklopu kompleksa Veli Vrh te je prošle godine uveden univerzalni upis, a isto tako izjednačene su i cijene upisa u privatne i gradske vrtiće.
Što se tiče područja sporta, dovršen je gradski stadion Aldo Drosina koje svaki dan koristi više od 300 djece. Na Verudi je uređena nova atletska staza.
Rekao je kako je nastavljeno sa uređenjem zelenih površina te je u 2010. godini uređeno 1560 m2 zelenih površina. U suradnji s Natura Histricom nastavljeno je uređenje Šijanske šume. Po pitanju zaštite okoliša napravljen je iskorak u programu selektivnog prikupljanja otpada.
O značajnim infrastrukturnim projektima istaknuo je izgradnju CGO Kaštijun za kojeg je Europska komisija dala 18 milijuna eura bespovratnih sredstava. Uskoro se očekuje i proširenje gradskog groblja za još 1.123 mjesta.
Socijalni program, unatoč krizi, nešto je i povećan. Godišnje Grad Pula pomaže više od 5.000 sugrađana te i dalje potpomaže umirovljenike s nižim prihodima.
Iznio je tri glavna projekta za budućnost, od čega je kao prioritet naveo potpuno rješavanje projekta odvodnje fekalnih voda, odnosno dovršetak obalnog kolektora i Flaciusove ulice što je preduvjet da se Riva proširi i Pula vrati moru. Drugi važan projekt je stavljanje u funkciju bivših vojnih zona i otvaranje novih radnih mjesta, a treći je održavanje društvenog standarda kako bi se zadovoljile potrebe građana.
Što se tiče punjenja gradskog proračuna, Miletić je pojasnio kako je ugrožena likvidnost, odnosno otežano je podmirenje obveza. Ukupno gledajući osjeti se značajan pad na prihodovnoj strani koju čini porez na dohodak i zakupnina prostora.
Miletić je ujedno komentirao i prozivke predsjednika SIK-a Bruna Bulića rekavši da kada je prihvatio dužnost gradonačelnika, obećao je da će mu na prvom mjestu biti interes svih građana te da neće prihvatiti ucjene i reketarenje kako bi se zadovoljili parcijalni interese jer bi time u pitanje došlo opće dobro.
Buliću je poručio da su građani ti koji će ocijeniti kako tko radi svoj posao, a da Bulić svoje političke ambicije provede na izborima. (E.O.)

Facebook komentari