Miletić: Desničarenje nije u mentalnom kodu građana Istre

PREDSJEDNIK IDS-A GOSTOVAO U EMISIJI ''PRESSJEK'' KANALA RI
Predsjednik IDS-a Boris Miletić gostovao je u emisiji „Pressjek“ televizije Kanal RI u kojoj se osvrnuo na brojne aktualne političke teme, poput Amsterdamske „koalicije“, odnos IDS-a i SDP-a, brodogradnje u Hrvatskoj, decentralizacije, rada Vlade RH, bivšeg vojnog zemljišta, stanja u gospodarstvu ali i mnogih drugih.

Na samom početku novinar je upitao Miletića po čemu se Istra razlikuje od ostatka Hrvatske, na što je predsjednik IDS-a kazao kako je činjenica da se Istra po vrijednosnom sustavu razlikuje od drugih te je dodao kako su to pokazali i brojni nedavni referendumi, ali i biračke preferencije građana Istre.

- Istra ima povijest koja ju je opredijelila po jednom „istrijanskijem“ načinu razmišljanja, gdje su ljudi u prošlosti teško živjeli i bili naviknuti živjeti od svoga rada, ali gdje su uvijek znali primiti gosta i pružiti ruku i nikada nisu dijelili ljude po osnovi koje su nacionalnosti ili vjere, kazao je Miletić.

Upitan također zašto u Istri nikada nije prošlo „desničarenje“, Miletić je kazao kako to jednostavno nije mentalni kod građana Istre te kako to nije način kojim se bilo što može postići u Istri, ali dodaje kako je bilo par bezuspješnih pokušaja.

Nadalje, govoreći o temeljnim vrijednostima koje IDS baštini, a u prvom redu antifašizam, predsjednik IDS-a je kazao:

- Od antifašizma ne odstupamo. U Istri on ima možda posebnu vrijednost jer je direktno doprinio da se Istra pripoji matici domovini i mi to doista živimo i njegujemo. No danas kada govorimo o antifašizmu u političkom smislu, nažalost moram kazati da smo manjina.

Upitan o posljednjim natpisima o potencijalnoj suradnji HDZ-a i SDP-a, Miletić je kazao kako bi nakon više od 20 godina zrele demokracije trebali moći sjesti za stol i dogovoriti se neovisno o političkim razlikama o nekim poglavljima, temama i ciljevima koji bi bili svima prihvatljivi. To je dobro za svaku državu pa i za ovu.

Nastavno na političke stranke u Hrvatskoj novinar je upitao predsjednika IDS-a kakva je uloga SDP-a danas u Hrvatskoj politici? – SDP je danas apsolutno potreban Hrvatskoj, no svakodnevno je vidljivo kako postoje podjele unutar stranke i smatram da to nije dobro. Vjerujem kako će oni riješiti svoje probleme jer je to Hrvatskoj potrebno, kazao je predsjednik IDS-a.

U tonu suradnje IDS-a s ostalim političkim strankama, novinar je upitao Miletića o suradnji s nekim novim strankama koje su svjetonazorski ali i programski vrlo bliske IDS-u, konkretno misleći na GLAS i stranku Pametno.

– IDS je uvijek bio usmjeren u suradnji s regionalnim strankama, takvu suradnju njegujemo i danas, što s PGS-om što s nekim drugim manjim strankama. No, također držimo da je Hrvatskoj potrebna jedna liberalna platforma gdje nas povezuju vrijednosti i intenzivan rad na programu jer nam je želja građanima ponuditi jednu građansku, naprednu Hrvatsku i konkretan sadržaj, istaknuo je Miletić.

Jedna od vrlo važnih tema za IDS je svakako decentralizacija, koju IDS ujedno promiče od svog osnutka. Na pitanje, vjeruje li da će decentralizacija ikada zaživjeti u Hrvatskoj, Miletić je kazao kako je decentralizacija jedini put gospodarskog oporavka. - Račanova vlada je napravila veliki iskorak i jedini iskorak koji se dogodio u smislu decentralizacije ali odredbe nikada nažalost nisu provedene u zakone, kazao je Miletić istaknuvši:

- Ili ćemo se mi mijenjati i prilagoditi potrebama naše zajednice i europskog okruženja ili će stvari ići u lošem smjeru. Najveće stranke, HDZ i SDP imaju centristički način razmišljanja i njima je ideja da centar moći mora biti u političkom Zagrebu i da se ondje odlučuje o svemu. To je takav način razmišljanja.

Miletić je potom napomenuo kako se način razmišljanja u IDS-u uvelike razlikuje, dodavši kako se IDS zalaže da se po načelu supsidijarnosti sve ono što je moguće realizirati na najnižem nivou, da se to tako i učini.

U toku razgovora, novinar se osvrnuo na još jednu važnu temu za IDS, ali i za sve građane Istre, a to je regionalizam. Novinar je dodao kako je Istra još davnih godina postala europska regija, a danas postoje polemike da li je Istra Hrvatska regija i da li zaslužuje taj status?

- Istra je po svim svojim karakteristikama, europskim, sociološkim, kulturnim pa i regionalnim identitetom jedna prava regija. To je svima jasno. Mi smo ranih devedesetih godina postali prva članica Skupštine europskih regija dok još Hrvatska i neke druge županije nisu o tome ni razmišljale.  IDS je tada progovarao o međuregionalnoj suradnji o transgraničnoj suradnji i tada smo stvarno bili smatrani državnim neprijateljem, kazao je Miletić te dodao kako su danas stvari vidno drugačije.

Naposljetku emisije, osvrnuvši se na gospodarstvo i trendove te rad vlade, Miletić je kazao kako je svima jasno, a što su pokazala i istraživanja gdje 2/3 građana misli da država ide u krivom smjeru.

– Došlo je vrijeme da Hrvatska kao država mijenja svoje navike, način ponašanja i da prihvatimo one modele koji su se pokazali dobrima u Europi, a ima ih na pretek, naveo je Miletić.

Facebook komentari