Michelinove zvijezde u noći mjesečeva mraka

PIŠE BUDIMIR ŽIŽOVIĆ, GASTRONAUT
Taj mali, iz domaćeg kuta gledajući, pomalo zapostavljeni pulski hotel, stalno se hvali visokim svjetskim priznanjima i nagradama, a Ministarstvo turizma mu uredno potvrđuje kategoriju od pet zvjezdica. Riječ je o Villi Vulin. Po meni bi ville trebale imati ženska imena, ali s obzirom da vlasnik ima tri kćeri, možda se ovo Vulin odnosi na njih. Elem, u povodu tih najnovijih međunarodnih priznanja, mali hotel upriličio je u petak navečer gala večeru u kreaciji visokih gastro stručnjaka iz Italije. Večeru su nazvali Chefovi za život.

Dobar dio noći između petka i subote bio je tu ispunjen zanimljivim jelima koja su nosila obilježja domaće hrane, ali s pomakom od uobičajenih restoranskih standarda. To se moglo očekivati od Michelinovih zvijezda; Ljubice Komlenić, koja je u Italiji blistavo kulinarsko ime, Fausta Arighija, koji je 35 godina bio, među ostalim i direktorom Michelinova vodiča za Italiju, te Michelinovim inspektorom. Michelinova ekipa za ovu prigodu imala je io još nekoliko imena.

Iz bogatog ponuđenog spektra jela, izdvojio bih nekoliko koja su bar meni zagolicala jezikovu i nepčanu maštu: kozice u majonezi od kukuruznog brašna i umaku od gambera, uz čudovito osvježavajući gin tonik Roby Marton, zatim istarsku hrskavu hobotnicu s pjenom od celera i posebno pjat s istarskim brancinom na kremi od krumpira i planktona i želeom od domaće rajčice. Ako vas ne zavede malo pomodne ekskluzivnosti u nazivima jela, onda ćete vrlo brzo shvatiti da se radi o vrlo jednostavnoj pripremi zdravih namirnica, s minimalnim masnoćama i začinima. Ljubica Komlenić inzistira na zdravoj prehrani i strogo se pridržava tih načela, a opet, s druge strane ne uskraćuje gurmanske užitke i navodi nas da pomalo mijenjamo navike koje nas često udaljavaju od brige za zdravljem.

Nekoliko istarskih vinarskih aduta upotpunilo je ovaj bogati stol. Kao gosti sa svoijm vinima bili su tu Matošević, Franc Arman i Capo, a maslinovo ulje stiglo je iz maslinarske riznice Belci.

Bilo je gotovo službenih gostiju iz Makedonije, BiH, Slovenije, a jedan veliki stol bio je pun solidarnih kolega, uvaženih naših kuhara, Steve Karapandže, Branka Ognjenovića, Marinka Jurešića i Dragice Lukin, koja je kao gošća načinila grande (i fantastičnu!) tortu i njome zaokružila sjanu večer večer.

Gala večer uljepšana je i nastupom pulske zadivljujuće klape Brnistra, te klavirskim potpurijem Marka Percana.

(rex/foto: Zdravko Vareško)

Facebook komentari