Međunarodni znanstveni skup Naša sloga (1870. – 2020.)

SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE, PULA, OD 3. DO 5. RUJNA
Od 3. do 5. rujna 2020. na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održat će se znanstveni skup Naša sloga (1870. – 2020.). U organizaciji Odsjeka za kroatistiku i Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta obilježit će se 150 godina od pokretanja prvih hrvatskih novina u Istri. Važna se obljetnica poklopila sa specifičnom godinom pa je skup predviđen za lipanj prebačen u rujan, a i održavanje će biti u skladu s vremenom: virtualno. Iako je većini izlagača to nov način sudjelovanja na konferenciji, ima jednu veliku prednost, a to je da će izlaganja moći (interaktivno) pratiti svi koji se uključe u virtualne učionice na sljedećim poveznicama: Naša sloga - sekcija 1Naša sloga - sekcija 2. Dakle, znanost postaje dostupna javnosti.

Značaj ovih novina u vrlo neizvjesnome razdoblju istarske povijesti u gotovo pola stoljeća izlaženja može se sagledati u političkim, društvenim, jezičnim i kuturološkim aspektima vezanima za Istru, ali i šire. Istarsko je glasilo stoga potrebno razmatrati u okviru
važne društvene uloge što ju je kler imao među širokim slojevima stanovništva diljem Habsburške Monarhije i srednje Europe, o čemu će na skupu biti riječi.

Skupom se namjerava ukazati na povijesni, jezični, književni i kulturološki značaj Naše sloge izlaganjima posvećenima samome glasilu, ali i srodnoj problematici u hrvatskome i habsburškome kontekstu. Prijavljeno je 50-ak izlagača, domaćih i inozemnih pa će se neke teme moći čuti na engleskom i talijanskom jeziku.

Raspored izlaganja, knjižicu sažetaka i detalje o skupu možete pronaći na sljedećoj POVEZNICI.

(Rex)

Facebook komentari