Međunarodni dan muzeja u Muzeju Lapidarium

NOVIGRAD, 18. SVIBANJ U 20 SATI
Povodom Međunarodnog dana muzeja, Muzej Lapidarium Novigrad u svojim će prostorima, uključujući i Galeriju Rigo, predstaviti tri izložbe koje su, svaka za sebe, usmjerene na čovjeka i njegov život u obilju prirode te virtualnom dijalogu; izložba AKT. Fotografije Barbare Luisi, "Fit Treat" by Novigrad Gym, Bojan Mrđenović & Stipan Tadić „Grčki dnevnik“.

Napetost, ritam, kretanje, izrazi su koji pripadaju jeziku glazbe, ali koji nalaze pandan i u metodološkom pristupu fotografiranja kod Barbare Luisi, Bojana Mrđenovića i slikanja Stipana Tadića, kao i u reviji - nastupu - novigradskih "bodybuildera", što se pretače u novi projekt koji je istovremeno samostalan i jedan s drugim povezan.

Naime, riječ je o različitim medijima i pristupima koji povezuju stalni postav novigradskoga muzeja s pojmovima toposa (Mediterana), prirodne baštine (maslinici Apulje, Istre i Grčke), tijela (aktovi, treća životna dob, skulptura, poza) te – što je i ovogodišnja tema Međuarodnog dana muzeja – stvaranje nove publike koja je istovremeno pozvana da bude i jedan od aktera izložbenog događanja. Ono što im je zajedničko (klasična glazba, reljef, kožno tkivo, mišićavost, prividna fragilnost tijela svih dobi i rasa - muških i ženskih) jesu poze koje nalaze paralelu i poveznicu s prošlošću, između umjetnosti i  prirodnoga svijeta.

Masline i tijela nalazimo kod radova Stipana Tadića i Bojana Mrđenovića, kroz njihov vizualni dnevnik biciklističkog putovanja po Grčkoj. Dakako u nekom drugom kontekstu, no, kod njih tijelu je pandan kičasta reprodukcija antičkog "Bacača diska" ili "Afrodite".

PROGRAM:

Muzej Lapidarium:

20:00 Predavanje "Sport i tjelovježba u antičkoj Grčkoj" - mag. cin. Sergej Sain
21:15 Prezentacija treninga - Sergej Sain & Novigrad Gym
21:45 - 22:30 Revija Masters by Novigrad Gym

Galerija Rigo:

20:30 Otvorenje izložbe Bojan Mrđenović & Stipan Tadić "Grčki dnevnik"

(rex)

Facebook komentari