Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama

OSIM PROVOĐENJA REPRESIVNIH MJERA, POLICIJA PROVODI I PREVENTIVNE AKTIVNOSTI
U Hrvatskoj i svijetu danas, 26. lipnja, obilježava se Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Cilj obilježavanja ovog dana je ukazati na problem zlouporabe droga i potaknuti cjelokupnu javnost na aktivniju borbu, a sve kako bi se postignuo zajednički cilj – društvo slobodno od zlouporabe droga.

Na području Policijske uprave istarske problematika suzbijanja zlouporabe droga zahvaća se primarno kroz rad kriminalističke i temeljne policije, no svoj doprinos otkrivanju počinitelja kaznenih djela i prekršaja daju i drugi rodovi policije pa se tako tijekom godine bilježe i zapljene droga na graničnim prijelazima i prilikom kontrole prometa. U prvih pet mjeseci ove godine policijski službenici evidentirali su 30 kaznenih djela iz domene zlouporabe droga, 139 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i 174 zapljene. U ostvarenim zapljenama droga, policijski službenici pronašli su najviše marihuane, a za istaknuti je i nedavni pronalazak indoor plantaže indijske konoplje u Galižani. Nakon marihuane, najčešće su se kod osoba pronalazile sintetičke vrste droga, odnosno amfetamin, a bilo je i zapljena kokaina i heroina. Ovog vikenda policija će također provoditi pojačane aktivnosti u cilju suzbijanja zlouporabe droga pa će se tako u noći sa subote na nedjelju na području cijele Istre provesti akcija pojačanog nadzora i testiranja vozača na prisutnost droga u organizmu.

Osim što provodi represivne mjere, policija provodi i različite preventivne aktivnosti kojima nastoji upozoriti na štetnost droga. Tijekom školske godine, u osnovnim i srednjim školama, već dugi niz godina provodi se nacionalni preventivni projekt ''Zdrav za 5'' koji je usmjeren na prevenciju ovisnosti o alkoholu, drogama, igrama na sreću te podizanju razine svijesti o važnosti zaštite okoliša. Osim toga, na prigodan se način obilježavaju Mjesec borbe protiv ovisnosti i drugi datumi vezani za prevenciju zlouporabe droga, a sve u cilju aktivnog mijenjanja stavova i senzibiliziranja javnosti, pogotovo mladih, o štetnosti droge te potrebi usvajanja pozitivnih životnih vrijednosti i zdravih stilova života.

Iako se suzbijanje zlouporabe droga percipira kao posao policije, riječ je o složenom društvenom problemu, u čije rješavanje se trebaju uključiti svi relevantni subjekti, od jedinica lokalne i područne samouprave do predstavnika zdravstva, škola, udruga i roditelja. Jedan od odličnih primjera je upravo video uradak učenika 2a razreda Srednje škole Zvane Črnje iz Rovinja. Na inicijativu Policijske uprave istarske, učenici su kroz dojmljiv video poslali poruke svojim vršnjacima o štetnosti zlouporabe droga te su ih pozvali da se okrenu zdravim životnim odabirima, čime su i sami postali aktivni promotori borbe protiv ovisnosti.

(Rex)

Facebook komentari