Međunarodna smotra maslinovih ulja “Ulika 2016.”

OVE SUBOTE U MEDULINU
Jedanaesta po redu međunarodna manifestacija maslinara i uljara ekstra-djevičanskog maslinovog ulja „Ulika 2016“ održava se ove subote 30. travnja u medulinskom hotelu Park Plaza Hotel Medulin, s početkom u 17 sati. Na ovogodišnju smotru je pristiglo 85 uzoraka ulja iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a kvaliteta ulja je i ove godine vrlo visoka.

Na današnjoj konferenciji za novinare uz domaćina načelnika Općine Medulin Gorana Buića o predstojećoj smotri govorili su i predsjednik udruge „Ulika“ iz Medulina Mario Crnobori uz suradnike Željka Grgorinića i Ratka Erlića. Oni su predstavili bogat program manifestacije, koja će započeti prigodnim programom DKUS-a Mendula i Serđa Valića, te degustacijom maslinovih ulja. Uslijedit će pokazna rezidba maslina i predavanje diplomiranoga inženjera agronomije Edija Družetića na temu štetnika u 2015. godini, a potom i osvrt na ovogodišnji panel šefice panela Anastazije Milardović.
Nakon svečane dodjele priznanja i diploma uslijedit će zajednička večera uz nastup Magnolije, Vesne Nežić Ružić i Serđa Valića.

Manifestacija "Ulika" je možda i najjača takve vrste u Hrvatskoj, rekli su danas članovi udruge „Ulika“ iz Medulina, koja broji 140 aktivnih članova koji skrbe o više od 60.000 stabala masline. Mogli smo tako čuti i da članovi udruge „Ulika“ redovito učestvuju i na svim važnijim domaćim i međunarodnim manifestacijama, a ove godine su do sada osvojili 25 zlatnih medalja te su izmijenili dragocjena iskustva s maslinarima iz drugih gradova i država.
Značajno postignuće je i uvrštenje tri člana "Ulike" u ovogodišnje izdanje specijaliziranog vodiča Flos Olei koji donosi pregled najboljih ekstra djevičanskih ulja u 2015., odabirući ih među proizvođačima iz više od 40 zemalja svijeta, a to su Mario Crnobori, Željko Grgorinić i Davor Zanini. Vodič Flos Olei se smatra Biblijom kvalitetnih maslinovih ulja. Donedavno je izlazio pod imenom L'extravergine, a ove je godine, u odnosu na prošle godine, u njega ušlo još istarskih etiketa. Time je još jednom potvrđena kvaliteta istarskih ulja, koja su se u posljednjih 10-ak godina vinula do najviših razina na svjetskoj sceni i uspješno se tamo zadržala. Uspjehu članova "Ulike" zasigurno doprinosi i kvalitetna prerada ploda masline koju gotovo svi članovi vrše u uljari „Nonno Bruno“ u Banjolama.

- Sve je spremno za subotu. Imamo 85 prijavljenih uzoraka ulja, od kojih sedam nije ušlo u konkurenciju. Kvaliteta ovogodišnjih ulja je dobra, skoro i bolja od prošlogodišnje, s čime smo zadovoljni, no kvantiteta je podbacila, s čime nismo zadovoljni. Na to su utjecale lošije vremenske prilike, odnosno neprilike. Nadalje, osim domaćih učesnika ove godine imamo i učesnike iz Italije i Slovenije, također s vrlo kvalitetnim uljima. Od članova udruge "Ulika" ove godine imamo petnaestak učesnika, s time da je šampion manifestacije upravo naš član, s čime smo vrlo ponosni. Imena svih nagrađenih uljara imati ćete prilike čuti u subotu na svečanoj dodjeli priznanja. Ove godine imamo 39 zlanih, 14 srebrnih, 12 brončanih, 13 ekstra-djevičanskih te 7 diploma za učestvovanje. Osim diploma nagrađeni maslinari dobiti će i nagrade, iako nam je ove godine fond nagrada ponešto skromniji, rekao je Mario Crnobori.

U ime organizatora načelnik Općine Medulin Goran Buić rekao je kako je ova manifestacija važan spoj poljoprivrede i turizma za turističku općinu kao što je Medulin, te je naglasio da boca ulja može poslužiti i kao svojevrstan suvenir kojim će turisti svojim kućama ponijeti dio mirisa i okusa mediterana.

- Poljoprivredna udruga "Ulika" radi važnu promociju općine Medulin kroz jedan poljoprivredni proizvod koji se dalje plasira putem apartmana, hotela, auto kampova, dakle u cijelosti kroz smještaj gostiju. Naše domaće ulje je svjetski vrhunski proizvod koji najbolje opisuje ovo naše podneblje i vrijednost ruku naših vrijednih poljoprivrednika. Najbolji pokazatelj o kvaliteti naših ulja je to što ih već u kolovozu nema u prodaji, usprkos nemaloj cijeni i velikoj ponudi, a i sam sam evo danas probao ovogodišnja ulja koja su donijeli članovi "Ulike" i osobno sam se uvjerio kako su zaista izvrsne kvalitete. Stoga čestitam udruzi "Ulika" na cijelogodišnjem mukotrpnom radu te spoju poljoprivrede i turizma u promociji općine Medulin. Da ne ostane sve samo na čestitkama treba spomenuti i to da će kroz natječaje za Udruge Općina i ove godine, kako za sada stoje stvari, pomoći cijelogodišnji redovni rad udruge "Ulika" sa 100 tisuća kuna, a posebno za subotnju manifestaciju Općina pomaže sa 35 tisuća kuna. Uz nas tu je i potpora Turističke zajednice Općine Medulin u visini od 10 tisuća kuna, a možda to do kraja bude i nešto više. Uz to manifestaciju koja ulazi u svoje drugo desetljeće podržavaju i privatni sponzori, stoga vjerujemo kako će i ove godine sve proteći po planu. Radujemo se dolasku i svih drugih maslinara iz inozemstva kao i drugih krajeva naše lijepe zemlje, rekao je načelnik Buić.

Maslinari su se na kraju još zahvalili sponzorima na pomoći i podršci, a posebno suorganizatoru Općini Medulin i načelniku Goranu Buiću, koji je i sam nagrađivani maslinar, te Davoru Zaniniju, vlasniku uljare „Nonno Bruno“ iz Banjola, koja uljarima s ovih krajeva pruža kvalitetnu i profesionalnu uslugu, a bez koje svakako kvaliteta ulja ne bi bila na ovakvom zavidnom nivou.

Analizu kvalitete ulja i ove godine je radila udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja "Olea" iz Zadra. Organizatori ovogodišnje „Ulike 2016“ su Općina Medulin, TZ općine Medulin i Poljoprivredna udruga „Ulika“ - Medulin.

(rex/Tekst i foto: Mario Rosanda)

Facebook komentari