Metis: Požar je ugašen, materijal i dalje isparava - VIDEO

NE ZNA SE UZROK POŽARA, SUMNJA SE NA SAMOZAPALJENJE
U noći s nedjelje na ponedjeljak opet je buknuo požar u Metisovom odlagalištu u Šijani. Iako vatrogasci dežuraju cijelo vrijeme, došlo je do tinjanja vatre, a onda i do požara. Mnogi zabrinuti čitatelji javljali su se u redakciju Regional Expressa s obzirom na to da se dim širio sve do Stoje, a moguće i dalje. Na društvenim mrežama mnogi građani oglasili su se da ne mogu izaći iz kuće niti otvoriti prozore zbog jakog smrada.

Jutros smo razgovarali s voditeljem pulske podružnice Metisa, Josipom Butorcem i zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Pula, Klaudiom Karlovićem.

Trenutno je situacija, kako kaže Butorac, pod kontrolom. „Ugašeno je što je po noći tinjalo, ima još sitnog bijelog dima jer to isparava, a vatrogasci ostaju dežurati i dalje, bit će tu i tijekom noći i sutrašnjeg dana, sve dok bude bilo potrebe“. Požar koji je sinoć izbio oko 21 sat ugašen je u 01:30 nakon ponoći. I nakon toga ostalo je još dima, jer, kako nam pojašnjava direktor Butorac, „izgoreni materijal i dalje isparava, pa i sada ima malo dima, no nije toliko osjetan“.

Zapovjednik Karlović kaže da je vatra skroz ugašena. „Nema izdimljavanja, vatrogasci su tamo samo kao osiguranje“. Na pitanje o kakvom se materijalu radi, odgovara: „To je mješavina metala, gume, karoserije automobila – glomazni otpad“.

Uzrok požara još uvijek nepoznat

Kako nam je kazao Butorac, uzrok požara nije poznat jer još nije moguće izvršiti očevid od strane policije, no čim se požarište „ohladi“ odmah će se krenuti u ispitivanje uzroka. „Vatrogasci sumnjaju na samozapaljenje, što je i moguće, jer kada se materijal melje, može doći do iskre, a bile su i jako visoke temperature. To je moguće, no do kraja očevida nećemo znati je li to stvarni razlog“, kazao je Butorac.

Metis radi i dalje, u najkraćem mogućem roku kreće u sanaciju

„Metis funkcionira, taj opožareni prostor je zatvoren zbog nadgledanja, a onda i očevida. Neke stvari će dan dva biti usporene. Otpad koji je nastao tijekom ovih požara mora se zbrinuti, moramo prvo napraviti analizu tog otpada, odraditi sve nadzore i inspekcije i onda odlučiti gdje će biti zbrinut“, govori nam Butorac i dodaje da nakon toga kreću sa sanacijom. 

U fotogaleriji pogledajte fotografije snimljene jutros oko 8:30 sati.

Jedan od čitatelja poslao nam je video u nedjelju u 23 sata, kada se dim opet širio Pulom. Pogledajte ga u nastavku.

(REx/Foto: Manuel Angelini)

Video vezan uz članak

Facebook komentari