Marko Paliaga; intervju sa gradonačelnikom Rovinja uoči svete Eufemije

ČESTITAM SVIM EUFEMIJAMA, FUMAMA, FUMICAMA, ETTAMA, FIAMITAMA ...
Uoči blagdana svete Eufemije, te bogatog višednevnog programa kojeg organizira Grad Rovinj sa brojnim ustanovama i sportskim udrugama, razgovaramo sa novim gradonačelnikom Rovinja Marko Paliagom.

Postali ste gradonačelnikom Rovinja prije nekoliko mjeseci, na posljednjim lokalnim izborima. Možete li ukratko reći jeste li zadovoljni primopredajom funkcije i zatečenim stanjem u gradu, te ukratko spomenuti na čemu se radilo u ovim ljetnim, ipak specifičnim mjesecima?
Mogu slobodno izjaviti da sam nakon primopredaje zatekao jako stabilnu situaciju u Proračunu Grada Rovinja-Rovigno, bez dodatnih nepoznatih obveza ili dugova. Dakle, sa Proračunom se upravljalo jako odgovorno i racionalno što će svakako biti i postupanje u budućnosti.

U tijeku ljeta najviše smo radili na reorganizaciji gradske uprave kao jednom od zadataka kojeg sam si postavio od prvog trenutka od kada sam odlučio kandidirati se za gradonačelnika. Iskustvo stečeno u komunalnom poduzeću gdje se rješavaju svakodnevne, vrlo vidljive, trenutne potrebe građana, naučilo me velikoj efikasnosti i učinkovitosti, velikoj operativnosti. Jasno mi je da je gradska uprava drugačija od jednog komunalnog poduzeća, prije svega jer je njezin rad vezan i omeđen/limitiran mnogim zakonskim i podzakonskim aktima. Ali, čvrstog sam uvjerenja da se njezina efikasnost može podići. Reorganizacija je prvi korak, uvođenje novih metoda rada, kontrole i komunikacije su drugi.

Cilj mi je da rad gradske uprave bude efikasniji i transparentniji. U ova prva tri mjeseca primio sam na razgovor 154 građana, poslovnih ljudi i partnera na projektima. Na redizajniranim web stranicama imamo rubriku „Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću“, gdje ćemo objavljivati nacrte gradskih odluka, koje će svi građani koji se registriraju, moći komentirati odnosno moći će direktno slati svoje sugestije. Prošli je tjedan upravo završeno savjetovanje vezano za prijedlog odluke o subvencijama za obnovu fasada. Taj ćemo prijedlog odluke predložiti Gradskome vijeću na donošenje na sljedećoj radnoj sjednici. Što se transparentnosti tiče, tu su još Facebook stranice Grada kojom je komunikacija sa građanima učinjena bržom, direktnijom. Pa još i Smart Rovinj-Rovigno…

Slijedi nam jesen i zahuktavanje građevinskih i komunalnih radova koji u ljeti ipak miruju. Što nas sve očekuje u Rovinju u skorašnjim mjesecima po tom pitanju?
U skorije vrijeme odnosno već od 18.9. započinju radovi na kanalizacijskoj mreži vrijedni 280 milijuna kuna, od toga je bespovratno financirano 90% iznosa, što iz Europske Unije, što iz sredstava Hrvatskih voda i Ministarstava. Radi se o početku gradnje najvećeg infrastrukturnog zahvata u povijesti Rovinja, 25 km kanalizacijske mreže, novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja membranske tehnologije i oprema za tehničko tehnološku osposobljenost poduzeća Odvodnja Rovinj-Rovigno d.o.o.

Od drugih radova planiramo svakako započeti s postupkom javne nabave za izgradnju novog dječjeg vrtića u Rovinjskom Selu sa polivalentnom dvoranom, urediti ćemo u kompletu ulicu G. Giorgieri sa novim asfaltnim zastorom, izgraditi nekoliko novih nogostupa te započeti s pripremnim radnjama za uređenej platoa ispred crkve sv. Eufemije.

Također, na jesen startaju i zajednički radovi sa Maistra d.d. na realizaciji nove šetnice iza hotela Eden.

Niz je je još projekata koji su u tijeku odnosno u fazi pripreme. Između ostalog to su lokacijska dozvola za Sjevernu luku sa 300 komunalnih vezova, lokacijska dozvola i konzervatorski uvjeti za izgradnju novog bazena u prostorima bolnice „Prim.dr. Martin Horvat“, projektiranje biciklističkih traka, sređivanje streljane Rovinj te opremanje gradskih dvorana.

Ovog ljeta završili smo sa investicijskim ciklusom planiranim za 2017. glede opremanja naših škola, a sa čime ćemo nastaviti i ubuduće. U ovoj godini u planu je i početak radova na sanaciji fasade i krova Osnovne škole Vladimira Nazora...

U tijeku je  niz drugih projekata. Uspješno smo proveli prve razgovore sa našim poduzetnicima oko aktivacije poduzetničke zone Gripiole-Spiné, za što je u tijeku parcelacija te je također uspješno provedeno i savjetovanje sa zainteresiranim građanima glede aktivacije novog projekta POS-a.

Dakle, usudio bi zaključiti, odrađeno je jako puno aktivnosti u ovih prvih 100 dana madanta.

Čemu ćete se najviše posvetiti u vremenu do konca godine? Investicijama, proračunu, koncipiranju novih suradnika; upoznavanju sa gradskom problematikom?
Ravnomjerno i ravnopravno svemu. Svakako su Rebalans proračuna i Proračun najvažniji dokumenti svake gradske uprave, ali kako sam uvodno rekao stanje koje sam zatekao je više nego stabilno tako da ne očekujemo posebne probleme oko njegova donošenja.

Suradnja sa Turističkom Zajednicom, Maistrom, Bolnicom, svim relevantnim gospodarskim subjektima u gradu, kako biste ju ocijenili?
Suradnja sa Turističkom zajednicom i turističkim poduzećima je iznad očekivanja. I poslovno i društveno veoma je uspješna i plodonosna. Nekoliko je projekata o kojima aktivno komuniciramo sa turističkim organizacijama, a radi se o integraciji golf terena unutar sportske zone Cuvi/Škaraba koji bi se navodnjavao sa povratnom recikliranom vodom i retencijom, izgradnja zajedničkih biciklističkih staza i razvoj zabavnog centra za mlade i sve naše goste te uređenje šetnice Vijeća Europe.

Puno je ideja i puno želja. Nadam se njihovoj brzoj realizaciji. Sa naše strane mogu cjelokupnom gospodarskom sektoru garantirati punu suradnju, kooperativnost i uviđavnost, prilikom realizacije razvojnih projekata, naravno, uvijek imajući u vidu da je javni interes, očuvanje naše prirodne i kulturne baštine, na prvome mjestu.

Jedna lijepa poruka građanima za Dan Grada i blagdan svete Eufemije, Vaš prvi blagdan u gradonačelničkoj funkciji?
U povodu predstojećeg Dana grada i blagdana svete Fume svim Eufemijama, Fumama, Fumicama, Ettama, Fiamitama čestitam imendan. Svojim sugrađankama i sugrađanima želio bih poručiti da i dalje ostanemo gostoljubivi, dobronamjerni,  da surađujmo jedni s drugima. Samo uz međusobno povjerenje i poštovanje drugih i drugačijih nadograđivati ćemo sebe same kao ljude. To jamči civiliziranu budućnost i napredak nas samih  i  napredak grada kojeg volimo. Potrudimo se svi da Rovinj i  u budućnosti ne bude bitno različitiji od onog kakav je danas.  Zasigurno će biti  uređeniji, ljepši i  infrastrukturno opremljeniji, ali mora ostati  prepoznatljiv. To možemo samo zajedno.

Nell' imminenza della Giornata della citta' di Rovigno e della Festa di Santa Eufemia  porgo a tutti i miei concittadini gli auguri piu' fervidi, certo che anche in futuro continueremo ad operare assieme ed in armonia per il bene della nostra citta'. A tutte le Eufemie, Ette e Fiamite auguro un buon onomastico!

(J. Vitasović / Manuel Angelini)

Facebook komentari