Manifestacija ‘More na stolu’ ove nedjelje na fažanskoj rivi

Manifestacija ‘More na stolu’ ove nedjelje na fažanskoj rivi-98126

SAJAM GASTRO PROIZVODA, KREATIVNE RADIONICE I ZABAVNI PROGRAM
Simbol Fažane, riba sardela, stalni je izazov za nove susrete na fažanskoj rivi, na malome trgu, u restoranu, konobi. Uz sardelu, tu je i maslinovo ulje i mediteransko začinsko bilje što će obogatiti darove mora na stolu, sve kroz tradiciju i nove recepte pripremanja raznolikih jela. Degustacija ribe u Fažani pravo je mjesto za nove susrete i nove spoznaje.

Priprema se 12-ak jela na bazi sardela koja će se moći probati u jednom od 4 menija:
Menu 1: Pašteta od sardela i bijele ribe, štrudla od blitve i skute sa sardelama, salata od ukiseljenog povrća sa mariniranim sardelama
Menu 2: Pašteta od sardela, pomidora i peperončina, burger od sardela, hladna salatica od crnih špageta, sardela, kukuruza i kapara
Menu 3: Sardele na savor, pohane sardele salata od krumpira, kapule i slanih sardela
Menu 4: Slani kroasan sa sardelama, rukolom i chery rajčicom, polpete od sardela na kremi od graška, salata od pomidora, kapule i mariniranih sardela

Sajam istarskih gastro proizvoda na fažanskoj rivi inspiracija je za degustaciju i dopunu dojmova o istarskoj gastro tradiciji. Prisutni će moći degustirati i kupiti gastro proizvode kao što su maslinovo ulje, pršut, sir, skuta, med i vino.      

U suradnji s fažanskim ribarima održat će se kreativne radionice Ribarske akademije sardela. Pozivamo posjetitelje da uz profesore Akademije nauče neku od ribarskih vještina tradicijskog ribolova:
Angelo Rabar - pletenje, krpanje mreža
Blaž Piton, Renato Tomašić - izrada čvorova, oplitanje bokobrana
Lučana Debeljuh - soljenje sardela
Franko Keršin i Emiliano Filipić - učenje veslanja batanama
Sergio Filipić - ješke, udice i tečaj pecanja
Orlić Nini - izrada mreža sa stalkom
Orlić Marina - živi svijet fažanskog plićaka

Svi zainteresirani javljaju se Kveti Ljubić koja će im ukoliko to treba i na stranim jezicima uputiti što treba napraviti da bi dobili diplomu Akademije.

Pozivamo sve koji su željni novih recepata da prisustvuju promiciji knjige Budimira Žižovića „Kuharica pod jedrima“.

Zabavni program: Klapa Intriga, Duo Mot, Duo Remi i kreativne likovne radionice.

(Rex)