Male lignje uzgojene u Aquariumu puštene u more kod Šćuze

I RIBARSKA ZAJEDNICA MOŽE POMOĆI U OČUVANJU RIBLJEG FONDA
U prirodi lignje često jajašca znaju polagati na užad ribarskih mreža te se, nakon što ribari te mreže podignu, sva položena jaja unište jer padnu na dno umjesto da vise gdje su i ostavljene, najčešće na mjestu gdje je veliko strujanje mora.

Neven Iveša, ribar i znanstvenik Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, došao je na ideju spašavanja takvih jajašaca. Po prvi puta, sakupljena su jajašca na teritoriju medulinskog zaljeva te je Aquarium Pula preuzeo dio oplođenih jajašaca položenih na ribarskoj opremi i pružio im utočište do trenutka izvaljivanja. Stavili su ih u dva bazena u kojima je temperatura jednaka onoj u moru kako bi sve bilo što sličnije kao i u prirodi. Nakon dvadesetak dana inkubacije, ličinke su se izvalile te su slijedećih pet dana, u kojima lignjice žive više planktonski život nego kao odrasle jedinke, provele u Aquariumu. Danas su te male lignjice veličine 3-4 milimetara puštene u svoje prirodno stanište.

Lignje u Aquariumu ne bi došle do odraslog stadija već bi uginule. „To nije ništa novo,“ kaže vlasnica Aquariuma Pula, dr. sc. Milena Mičić „iz znanstvenih razloga i prakse drugih akvarija znamo da nitko to do sad nije uspio pa ne bi ni mi“, tako da je puštanje u more bila jedina ispravna solucija.

A sve su to odlučili napraviti u svrhu očuvanja ekosustava, jer se zbog ljudske aktivnosti riblji fond drastično smanjuje izlovljavanjem, kako riba tako i glavonožaca. Obično svi počinju razmišljati kad je prekasno, pa su iz Aquariuma ovom akcijom htjeli potaknuti ribare na razmišljanje. „Ne želimo da oni samo izlovljavaju, već da se i sami osvijeste te probaju ono što bi vjerojatno propalo vratiti u more“ govori voditeljica Aquariuma Aleksandra Bel Dajković pozivajući tako ribare koji su prvi na fronti da se uključe u ovakve akcije. „Njihova bi nam pomoć dobro došla. Ako je ribarska zajednica za, a neki ribari zaista jesu, želja nam je da zajedno pokušamo obnoviti fond. Ribari koji žele sudjelovati neka nam se slobodno jave, a mi ćemo ih uputiti kako dalje“ govori Bel Dajković i pritom objašnjava kako znaju da bi neki ribari sudjelovali nego im jednostavno manjka edukacije i informacija.

„Zanimljivo je da jedna ženka može ispustiti do 6000 jajašaca odjednom koji tada izgledaju kao veliki bijeli cvijet. Mi u zatočeništvu tako veliki broj liganja ne možemo zadržati, dok im je u prirodi stopa preživljavanja jako mala. Upravo ovakvim načinom da ih, nakon što se kod nas izvale, pustimo u prirodu, pomažemo da ih preživi veći postotak.“

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari