Makina udomaćila Finger Food Made in Istria Xmas Edition

SCUOLA U PULI POD VODSTVOM GORANA ZGRABLIĆA MANJADE
Unatoč dosta hladnoj večeri, 15 – ak sudionika sinoćnjeg kulinarskog eventa u pulskoj Makini, dostiglo je zadovoljavajuću temperaturu uz opušteno druženje i mirise tradicionalne istarske kuhinje zapakirane u nešto drugačijem okusu.

Makina je sinoć bila domaćin kulinarskog eventa 'Scuola u Puli | Finger Food Made in Istria Xmas Edition' pod vodstvom Gorana Zgrablića Manjade.

Bio je to zanimljiv spoj ambijenta ispunjenog umjetničkim radovima i ekipom koja je kuhala, kušala i družila se, a za sudjelovanje je bilo potrebno izdvojiti 190 kuna.

Iako uz zakašnjenje, sve je bilo dobro osmišljeno, a inovativan koktel dobrodošlice od pašarete brzo je oraspoložio prisutne. S nestrpljenjem se čekalo i na izlazak predjela - hobotnice u verzoti s humusom i aiolijem, koje je kad smo ga dočekali, bilo odlično. U međuvremenu smo uživali u smoothiu od blitve i jabuke s dodatkom đumbira.
Naposljetku smo mogli kušati i vina motovunskog vinara Klaudia Tomaza.

Sudionici su imali priliku naučiti trikove za izradu bakalara na bijelo, no bio je to više bakalar na žuto, obzirom da je umjesto krumpira Goran rabio batat, hladno prešano repičino ulje, maslinovo i ulje od kikirikija. Bakalar je tradicionalno poslužen uz istarske bijele pasutice i slane inćune.

Obzirom da se sve odužilo, naša mala ekipa otišla je prije kraja, ali s žaljenjem da neće probati ni bakalar s pasuticama čijoj smo pripremi prisustvovali, a ni ono što se tek pripremalo - žgvacet u slanom panettoneu s kremom od korjenastog povrća, te ono čemu smo se kao ljubitelji slatkog najviše radovali – pohanim krafima sa varenikom od malvazije.

Kako nam je Goran ispričao, krafi porijeklo vuku iz srednjeg vijeka kad je bilo uobičajeno spajati slana i slatka jela. Tijekom cijele večeri dosta se razgovaralo i domaćini su bili spremni podijeliti svoja znanja i iskustva.

Kao što smo već spomenuli, event je zanimljivo osmišljen, sitne intervencije u prostoru potpisuje Lara Bagar pulska hipsterica i lifestyle novinarka, a glazbu je birao Nikola Pezić Pez uz DJ-a Uomo della Sip koji je na event stigao čak iz Trsta.

Naposljetku predstavljamo domaćina, tko je Goran Zgrablić, poznatiji kao Manjada?

Osim što ima doktorat iz laserske fizike, Goran Zgrablić je i gurmanski vagabond te strastveni ljubitelj vina sa somelijerskom titulom stečenoj pri talijanskoj udruzi somelijera AIS. Znanstveni poziv odveo ga je pet godina u Švicarsku, potom deset godina u Trst a odnedavno se napokon ustalio u svom rodnom gradu Puli. Goran je prije sedam godina pokrenuo svoj blog Manjada, jedan je od osnivača Taste of Croatia projekta a prije četiri godine započeo je svoj EatIstria projekt gdje nudi kulinarske radionice i vinske ture svim znatiželjnim posjetiteljima Istre koji žele otkriti golemo enogastronomsko blago ovog poluotoka.
(Piše: Doris Floričić/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari