Makedonski državljanin udarao sredozemnu medvjedicu na pulskoj plaži

PROTJERAN IZ HRVATSKE NA 5 GODINA
Policijski službenici Postaje pomorske policije Pula-Pola su zbog uznemiravanja sredozemne medvjedice, prijavili 56-godišnjeg makedonskog državljanina.
Naime, 30. srpnja oko 15.30 sati, u Gortanovoj uvali u Puli, na plaži na kojoj se nalazi edukativni pano o zabrani uznemiravanja strogo zaštićene svojte sredozemne medvjedice, iz većeg broja kupača, koji su promatrali medvjedicu u mirovanju, izdvojio se 56-godišnji makedonski državljanin. Muškarac se približio prostoru koji je ograđen trakama zabrane približavanja te je nekoliko puta udario rukom sredozemnu medvjedicu po leđima i otjerao je s plaže prema moru.
Policijski službenici su odmah po dojavi stigli na mjesto događaja te su utvrdili da je državljanin Makedonije počinio prekršaj iz Zakona o zaštiti prirode, radi čega mu je odlukom nadležnog suda izrečena novčana kazna od 1.500 kuna, koju je muškarac odmah i platio. Također je utvrđeno da 56-godišnjak nezakonito boravi na području Republike Hrvatske te je radi počinjenog prekršaja iz Zakona o strancima, uhićen i doveden u prostorije policijske postaje, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protjeran je iz Republike Hrvatske na rok od 5 godina i prisilno udaljen.
Budući se radi o strogo zaštićenoj svojti koja često posjećuje pulske plaže, policija upozorava građane i turiste da se, radi zaštite životinje, ali i radi svoje osobne sigurnosti, ne približavaju sredozemnoj medvjedici, da je ne diraju i ne gađaju kamenjem te da ne puštaju blizu nje svoje kućne ljubimce. Podsjećamo da su, za fizičke osobe, za uznemiravanje sredozemne medvjedice, previđene novčane kazne od 7.000 do 30.000 kuna. (REX/Foto: Gracija Oroz Marković)

Facebook komentari