U redakciji Regional ekspressa uvijek se na?e ugodno društvo, a atmosfera je posebna vikendom kad zna izviriti koja buteljka, dvije,  a na?e se i tanjur tamo-vamo tek toliko za zatomiti glad. Ovaj put..."/>

Lipo je vino pit

REGIONALOV EKSPERT ZA "I?E I PI?E" KRENUO U AKCIJU
U redakciji Regional ekspressa uvijek se na?e ugodno društvo, a atmosfera je posebna vikendom kad zna izviriti koja buteljka, dvije,  a na?e se i tanjur tamo-vamo tek toliko za zatomiti glad. Ovaj put odlu?ismo ležernost sljubiti s poslom i eto po svim pravilima degustirati dva istarska bijela vina.
MUŠKAT- «JURADA»
Prvo vino bio je bijeli muškat iz 2007. od  proizvo?a?a Jurade iz Podmeriš?a  kupljeno u rinfuzi. Blaga prisutnost ?estica u suspenziji izbijeljuje slamnatožutu boju, ali vizualni dojam spašava dobra konzistentnost u ?aši. Nosu fali ?isto?e primarnih mirisa muškata ali je zadovoljavaju?e kompleksan:  bijelo cvije?e, kamilica, kora limuna. Iako je u ustima skoro polusuh, nedostaje mu mrvica alkohola da ublaži dominaciju mineralnosti  i  svježinu kiselina. Ovo aromati?no vino jednostavnog tijela najbolje ?e pro?i ?isto kao aperitiv, možda uz bakalar na bijelo na prepe?enom kruhu.
Ocjena 68/10
MALVAZIJA –«UROBOROS»-2006 TRAPAN
Uslijedila je istarska malvazija Uroboros iz 2006 od pulskog vinara Trapana, odležana u akaciji, najsla?e iznena?enje ve?eri. Bistrina kristalna, slamnatožuta boja sa zelenkastim odsjajima. Dobra konzistetnost najavljivala je vrlo kompleksan nos što se i potvrdilo. Prvotne prozra?ne arome  žutog ljetnog cvije?a, suhog sijena i ružmarina, bivaju potom kontrastirane baršunastim aromama meda, kreme od kremšnita, tostiranih lješnjaka i, iznena?uju?e, jedva primjetnih dimljenih nota. U ustima suho, karakteristi?na svježina kiselina i  mineralnost odaje nam da je doista rije? o istarskoj malvaziji koja zadržava „tipi?an okus podneblja“ (da izbjegnemo pojam „terroir“) jer je školovanje u akaciji nenametljivo. Izrazito  opstojan aftertaste elegantno se zatvara u ugodno gorkastim aromama badema. Za ipak potrebno daljnje uravnotežavanje okusa prema meko?i i njegovo daljnje evoluiranje morat ?emo pri?ekati još neko vrijeme. Ovo vino srednjeg tijela dobro ?e se sljubiti uz mekušce, riblji carpaccio, salatu od rakova, pe?enog kuni?a.
Ocjena 84/100
Do slijede?eg druženja, pozdravlja Vas
Goran Zgrabli?