Lerotić: Istra zaslužuje željeznicu primjerenu 21. stoljeću!

DANAS U SABORU…
Zastupnik IDS-a Marin Lerotić danas je u Saboru sudjelovao u raspravi o izmjeni Zakona o željeznici i naglasio važnost željeznice za budući prometni i gospodarski razvoj Hrvatske. U svom nastupu posebno se osvrnuo i na stanje u kojem se nalazi željeznica u Istri kojoj su potrebna znatna ulaganja i modernizacija.

- Dosad je u izgradnji prometne infrastrukture naglasak uglavnom bio na cestovnoj infrastrukturi i tu se mora priznati da je zadnjih desetljeća dosta učinjeno i izgrađeno, ponajprije kada govorimo o gradnji autocesta. Međutim, željeznica je ostala u drugom planu i zanemarena. Pogotovo se to odnosi na istarsku prugu koja je potpuno zaboravljena od strane države, naglasio je Lerotić i dodao da se je nedavno čak razmišljalo i o revidiranju određenih voznih linija što je bilo posebno alarmantno jer se često iza takvih najava o revidiranju zapravo na dulji rok skriva ukidanje linija. Srećom od toga se je ipak odustalo i istarska željeznica uspjela je preživjeti, ali u obliku i tehničkom stanju kakvom je danas ta pruga nije prikladna niti za značajniji putnički a niti teretni prijevoz.

- Istarska željeznica zaslužuje sveobuhvatnu revitalizaciju i modernizaciju kako bi se dodatno iskoristio potencijal Istre kao gospodarski i turistički najrazvijenije hrvatske regije, naveo je Lerotić. Potreba za modernom prugom osobito je izražena u središnjoj Istri gdje bi razvijen željeznički sustav mogao biti poticaj za dodatni gospodarski razvoj i povećanje kvalitete života svih stanovnika – od učenika i studenata koji vlakom putuju u školu odnosno na fakultet pa do radnika koji vlakom idu na posao.

Lerotić je na kraju posebno istaknuo kako su lokalna i regionalna politika u Istri izuzetno zainteresirane da se u godinama koje su pred nama u suradnji sa državom i HŽ-om te uz pomoć EU fondova modernizira istarska pruga na razinu koja će biti primjerena 21. stoljeću!

(REX)

Facebook komentari