Laibach nakon gotovo 20 godina ponovno u Puli

13. ART&MUSIC FESTIVAL 2009, PULA
Najugledniji festival nove muzike u regiji, Art&Music, na kojem su u posljednje tri godine afirmaciju doživjeli i nastupne albume dočekali Goribor, One Piece Puzzle, Petrol, Erotic Biljan & His Heretics, Repetitor, Orange Strips, Klaus, Shiroko i Ruiz, najavljuje svoje trinaesto izdanje. Art & Music Festival započinje 06. travnja u 20,30 sati u pulskom Kinu Valli  otvaranjem strip izložbe Matt Hollingswortha, trenutno jednog od najboljih svjetskih kolorista.
Matt Hollingswortha poznat je po radu za izdavačke kuće DC/Vertigo i Marvel radeći na stripovima  Catwoman, Batman, Daredevil i Alias.
Istog dana, na istom mjestu u 21 sat započine revija glazbenih dokumentaraca pod nazivom „Rockumentary Groove„ tijekom koje će biti prikazano 10 filmova.
Revija započinje projekcijom filma
„LoudQuietLoud“ (Steven Cantor),  koji govori o povratničkoj turneji grupe Pixies. Slijede filmovi:
„Gogol Bordello Non-Stop“ (Margita Jimeno),
„.Sonic Youth: Sleeping Nights Awake“ (Michael Albright, Project Moonshine),
„On Tour With Neubauten. Org“ ( Danielle de Picciotto),
„Democracy in Dakar“ (Nomadic Wax & Sol production),
„ostPUNK!/too much future“ (Carsten Fiebeler),
„One Man In The Band“ (Adam Clitheroe),
„Queens of Sound“ (Sandra Krampelhuber),
„Girls Rock“ (Arne Johnson/Shane King),
„Slide Guitar Ride“ (Bernd Scnoch).
Glazbeni dio Festivala održati će se u Boćarskoj dvorani 'Uljanik' na Verudi 10. i 11. travnja
Za  razliku od prethodnih sezona, kad su se bendovi u konkurenciji birali po raspisanom natječaju, ove je godine osam finalista izabrano na drugi način. Osmorici novinara, glazbenika, producenata, organizatora... ukratko, dobrih poznavatelja scene koji su se proteklih godina nalazili u festivalskom žiriju, zadano je da odaberu po jednog izvođača bez službenog diskografskog izdanja koji po njihovom mišljenju zaslužuje nastup na festivalu. “Na taj način htjeli smo dobiti stvaran presjek glazbene scene Hrvatske i okolnih zemalja, dovesti u Pulu upravo najzanimljive nove izvođače ovog trenutka”, najavljuju organizatori.
Na 13. Art&Musicu nastupaju:
Dance Mamblita (Izola, Slovenija – odabrao: Igor Bašin) http://www.myspace.com/dancemamblita
Davidof Kings (Rijeka, Hrvatska – odabrao: Damir Martinović – Mrle)
Disco-n-action (Rijeka, Hrvatska – odabrao: Edi Cukerić) http://www.myspace.com/disconaction
Manisent i mentalnost (Beograd, Srbija – odabrao: Dragan Ambrozić) http://www.myspace.com/manisent
Meduze (Zagreb, Hrvatska – odabrao: Ante Perković) http://www.myspace.com/meduzex
Multietnička atrakcija (Beograd, Srbija – odabrao: Aleksandar Pavlić) http://www.myspace.com/multietnickaatrakcija
Nina (Zagreb, Hrvatska – odabrao: Aleksandar Dragaš) http://www.myspace.com/ninazg
Tutankhamon Space Machine (Pula, Hrvatska – odabrao: Art & Music Festival) http://www.myspace.com/tutankhamonspacemachine
Odabranih osam bendova nastupit će u dvije večeri festivala, po četiri u petak 10-og i subotu 11. travnja, nakon čega će žiri i publika proglasiti pobjednika. Sastav žirija i konkretan raspored bendova biti će objavljen naknadno.
Gosti festivala prve večeri 10. travnja ove će godine biti bosanski psycho Damir Avdić  te slovenska skupina Laibach koja u Pulu dolazi nakon gotovo 20 godina. Druge večeri 11. travnja, publici će se predstaviti pulska skupina Flu, a obje večeri nastupa Damir Avdić, te riječka skupina Let 3.
Program u petak i subotu počinje u 21,30 sat, a najbolji bend u konkurenciji i ove godine očekuje nagradno snimanje od 60 sati u pulskom studiju Partyzan.
U sklopu 13. Art & Music Festivala održati će se  tradicinalno i strip radionica od  06.-11. travnja  pod vodstvom Tihomira Tikulina Tice i Krešimira Certica Misha.
O ostalim sadržajima i programima festivala podrobnije informacije možete saznati na http://www.amfest.info (REX)

Facebook komentari