La couseina boumbara – ricettario dignanese

PUTEVI GASTRONOMIJE
Piše: Doris Cerin Otočan
U gastronomskom svijetu za prezentaciju lokalnih i tipičnih pjata jednog podneblja veoma je bitna izdavačka nota u kojoj nastaju nove knjige recepata i gastronomske tradicije prezentiranog lokaliteta. Postoje dakako i manja mjesta sa velikom i dugom tradicijom kužine kao što je to Grad Vodnjan, teritorij poznat po dobrom maslinovom ulju i vinu.
U izdanju Zajednice Talijana Vodnjan nastala je knjiga recepata Vodnjana pod nazivom „La couseina boumbara – ricettario dignanese“, 2010., tvrdi uvez na 192 stranice na kojima je slikom i vodnjanskim talijanskim dijalektom stvorena jedna posebna kulturološka priča koja se može svrstati u proizvod kulturnog turizma. Objedinjenje je to tradicije prostora, melodije jezika – „bumbarski“ talijanski dijalekt za naslove recepata i gastronomske kulturne nematerijalne baštine sa gotovo zaboravljenim recepturama koje crpe i koriste autohtone proizvode te prirodne blagodati kao što su primjerice livadski puževi, divlje šparoge, morski puževi tzv. naridole di mare ili zaboravljene žižule.
Kako navodi Carla Rotta, predsjednica Zajednice Talijana Vodnjan u uvodnoj riječi „Maneštra, pašta, palenta....Gastronomija postaje kultura, način življenja, način bivanja; postaje važan i upečatljiv kreativni trenutak. To je umjetnost, kreativnot, fantazija. Povijest ispričana u tanjuru.“ Kuhinja naših nona predstavljena je izvorno, a hrana oko koje se kako veli Rotta okupljala obitelj barem na jednom obroku dnevno, prirodna je.
Knjiga je podijeljena u devet poglavlja: Juhe, maneštre i mahunarke; Kruh i pašta; Njoki i riža; Palenta; Meso i divljač; Riba i školjkaši; Jaja; Kolači; Žestice; a poseban je rilog na kraju knjige sa blagdanskim menijima, zatim  „izrekama u loncu“ te prilogom „U vodnjanskoj kuhinji“ – priča nekad i danas.
RECEPT IZ VODNJANSKE KUHARICE: Palenta sa puževima
Sastojci: 2 kg puževa / 500 g rajčice / 1 dcl maslinovog ulja / 1 luk / 1 žlica bijelog brašna / peršin, sol i papar po želji.
Priprema: Skuhati palentu. Pustiti puževe nekiliko dana da se pročiste u kašeti koju ćemo prekriti mrežom. Oprati ih u toploj vodi. U zagrijanu vodu staviti puževe sa kućicom i kuhati 20 minuta zatim sa debelom iglom za šivanje izvaditi meso iz kućica i očistiti isto. Trljati ih u krupnoj soli i oprati ih više puta. U padelu staviti maslinovo ulje te dodati luk i pirjati dok ne požuti, zatim dodati puževe i kuhati na laganoj vatri. Dodati brašno i miješati a nakon toga staviti opranu, oguljenu i na debele kriške odrezanu rajčicu. Pustiti da kuha nekoliko minuta te začiniti peršinom, solju i paprom po želji. Kuhati još 2 sata na laganoj vatri.
Vrijeme prireme: 2,5 h / Težina pripreme: *** / Porcije: za 4 osobe
vaj pjat sljubit ćemo s autohtonom vodnjanskom malvazijom IQ kuće Giacometti-Moscarda i vodnjanskim maslinovim uljem Meloto Busa obitelji Belci.