La Bina – Prvi muzički festival grada Labina

ZANIMLJIVO DRUŠTVO GLAZBENIKA ZA SVAČIJI UKUS
U srijedu, 11. kolovoza 2010. u 21.30 sati održat će se Večer Harfe: Monika Stadler i Aqua Bronze u amfiteatar u starom gradu Labinu, na mjestu na kojem se spajaju zelenilo Istre i plavetnilo mora.
„La Bina“ Vam poklanja večer prepunu čarolije za sva Vaša osjetila: melodija harfe, degustaciju istarskih specijaliteta i vina, miris lavande u čarobno dekoriranom amfiteatru s pogledom na Jadransko more. Kao i svaku večer do sada, mislimo na sveprisutnu stagnaciju pa je i ovaj put svima ulaz slobodan.
Program počinje cateringom istarskih specijaliteta i vina restorana „Dubrova“ uz delicije slastičarne „Santos“. Atrakcija večeri je i plesni par „Il Movimento" koji pleše latino američke plesove s programom bachate i tanga za Večer harfe. U mediteranskom ambijentu amfiteatra „La Bina“ najavljuje bogatu večer prepunu glazbenih doživljaja i čarolije. Koncert jedne od najkreativnijih i unikatnih evropskih harfistica današnjice Monike Stadler, koja će vas osvojiti svojim repertoarom vlastitih skladba koje kombiniraju klasičnu, jazz, svjetsku i improviziranu glazbu.
Monika Stadler trenutno živi u Beču i ima turneje po Europi, SAD-u, kanadi, Bliskom istoku i Japanu kao solista ili u kombinaciji harfe s udaraljkama ili akustičnim basom, izvodeći vlastite skladbe snimljene na 7 albuma. Monika nudi program izvan svih klišeja, kombinirajući klasičnu, jazz, svjetsku i improviziranu glazbu u svom jedinstvenom stilu.
Njezin je cilj konstantno povećavanje tehnika sviranja harfe. Na svoj genijalan način,  Monika kombinira visoku glazbenu aspiraciju sa briljantnom tehnikom.  Za dodatne informacije molimo Vas da posjetite www.harp.at.
Večer upotpunjuje i trio Aqua Bronze. Grupa je nastala 2003. te predstavlja muziku povezanom s vodom. Sastav čine Doris Karamatić, Jurij Novoselić Kuzma i Mladen Hrvoje Ilić, te kombiniraju karakterističan zvuk harfe, saksofona i latino udaraljki u aranžmanu originalnih izvedbi te sviraju obrade jazz standarda (Monk, Brubeck, Jobin).
Doris Karamatić je diplomirala u Zagrebu na Muzičkoj akademiji harfu u klasi prof. Mlinar, a usavršava jazz i improvizaciju u Beču kod prof. M. Stadler. Na širokom repertoaru njenih izvedbi su jazz klasici, uspješnice 80-tih, do današnjih hitova Norah Jones, Rihane... Osim solističkih nastupa tu je i duo s pjevačicom Majom Vasilj, s kojom svira uspješnih 5 godina. Doris je osnivačica banda D strings trio koji izvode instrumentalne obrade rock i heavy metal klasika (Metallica, ACDC, Nirvana...).
Jurij Novoselić - Kuzma (član Psihomodo Popa od '95.) studirao je saksofon na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi prof. Nochte te sudjelovao u počecima Zagrebačkog Kvarteta Saksofona. Svoj bogati doprinos glazbi počinje još od 1979. sviranjem s grupama različitih muzičkih profila, član nekoliko poznatih hrvatskih i ex-jugoslavenskih rock grupa (Film, Haustor, Disciplina Kičme i dr.) s kojima je snimio desetak albuma. Uz daljnji mnogobrojni izričaj, osniva grupu Ziuzao (zydeco i cumbia). Suradnje s brojnim glazbenicima, između ostalog i s Hansom Joachimom Roedeliusom, kumom ambientalne elektronske glazbe u samostalnom projektu „Happy Kitchen“ koji je izveden u sklopu Zagrebačkom Biennala 2003, u Tirani 2005. i u Bečkom muzeju primijenjene umjetnosti.
Mladen Hrvoje Ilić je rođen u Zagrebu 1975. godine. U 13. godini počeo je svirati saksofon u školskom orkestru, a u 16. bubnjeve u mnogim demo bandovima. Sa 19 godina odlazi u München, gdje pohađa školu za udaraljke Pentaton, učeći od poznatih glazbenika kao što su Martin Verdonk (Prince, Santana, Donna Summer,...), Bart Fermie, docent na Amsterdam Arts Academy, Nils Fischer sa Rotterdams Conservatoriuma. Vrativši se u Hrvatsku, postaje profesionalni glazbenik. Stalni je član sastava Cubismo. Svirajući uživo i kao studijski glazbenik, surađivao je s mnogim glazbenicima i sastavima:  Big Band HRT-a, Gabi Novak, Gibonni, Nina Badrić, Dino Dvornik, Songkillers, PsihomodoPop, Pips, Chips & VideoClips, Bolesna braća, Šo!Mazgoon, Žak Houdek. Do sada je snimio gazbu na više od 20 albuma.
Festivala glazbenog teatra „La Bina“ program smješta u amfiteatar, u starom gradu Labinu, na mjestu s kojega se iz zelenila Istre pruža prekrasan pogled na more. Grad Labin poviješću i tradicijom zaslužuje festival koji spaja inovativni glazbeni izričaj i mir te svježinu prirode. Tijekom gotovo dva mjeseca, Labin će, zahvaljujući festivalu glazbenog teatra „La Bina“, okupiti zanimljivo društvo glazbenika različitih muzičkih izričaja, uz novitete filmskih večeri. (REX)

Facebook komentari