Jaružalo se mora predati u ruke luksmburškoj kompaniji DMM

DMM JE JARUŽALO KUPIO NA DRAŽBI ZA 794 MILIJUNA KUNA
Stečajnoj upraviteljici Uljanika naloženo je da brod – jaružalo u gradnji ''Willem van Rubroeck'' preda u posjed kupcu - luksemburškoj kompaniji Dredging and Maritime Management (DMM) u sklopu Jan De Nul grupe, koja je brod jesenas kupila na dražbi. Odluka je to Trgovačkog suda u Pazinu, nakon nakon što je Skupština vjerovnika Uljanika prošlog tjedna u odlučila da Uljanik d.d., krovna organizacija pulske brodograđevne kompanije, nema uvjete za nastavak poslovanja i ide u likvidaciju.

Istim zaključkom naloženo je Lučkoj kapetaniji Pula da u korist DMM-a u Imeniku vlasnika brodica, imeniku vlasnika jahti i imeniku ostalih pomorskih objekata upiše pravo vlasništva na tom brodu u gradnji te da na tom brodu izbriše upisane terete.

Usisno jaružalo na vlastiti pogon Willem van Rubroeck kao najvrjednija imovina u stečajnoj masi Uljanika d.d. prodano je u listopadu prošle godine Jan De Nulu za 794 milijuna kuna na javnoj elektronskoj dražbi. Jan de Nulu je i naručio gradnju jaružala od Uljanika, gdje se brod i gradio.

Podsjetimo, Willem van Rubroeck bio je peti jaružar i ukupno sedmo plovilo koje je luksemburški brodar naručio u Puli, a ugovor o njegovoj gradnji potpisan je početkom 2014. godine.

S ukupnom instaliranom snagom od 40.900 kilovata, snagom rezanja od 8.500 kilovata i dubinom kopanja koja premašuje 45 metara, taj je brod trebao postati daleko najsnažnije jaružalo na svijetu s najboljim izvedbenim performansama.

Zbog nedaća koje su se dogodile u pulskom brodogradilištu, brod nije isporučen na vrijeme pa su aktivirana državna jamstva od 900 milijuna kuna. Kako bi se umanjila šteta, vjerovnici su odlučili prodati brod.

Aukciju jaružara zatražio je stečajni sudac Trgovačkog suda u Pazinu na osnovu prihvaćene procjene vrijednosti koju je obavio ovlašteni sudski vještak. On je procijenio da je vrijednost nedovršene novogradnje 122,4 milijuna eura, a s materijalom koji je plaćen, ali nije instaliran i koji je dio dražbe, ukupna vrijednost iznosi 143,3 milijuna eura.

Sukladno pravilima e-dražbi, u prvom krugu brod u izgradnji ponudio se na prodaju s početnom cijenom koja iznosi tri četvrtine utvrđene vrijednosti, odnosno 794,25 milijuna kuna, te je po toj cijeni na koncu bio i prodan.

(rex)

Facebook komentari