Kreće prvi H2O SUMMIT

MEĐUNARODNI KONGRES O VODAMA OD SUTRA U ROVINJU
H2O SUMMIT / Međunarodni kongres o vodama, Rovinj, 18. – 21. travnja 2018.

Svečanim otvaranjem, uz nazočnost visokih domaćih i inozemnih dužnosnika te vrhunskih svjetskih stručnjaka u segmentu voda, sutra u Rovinju počinje H2O SUMMIT/ međunarodni kongres o vodama. Upravo polazeći od činjenice kako je voda najvažnije materijalno dobro potrebno čovjeku, a istovremeno i  najvažniji resurs koji posjeduje Hrvatska - te da je djelovanjem čovjeka i najviše ugrožen - utemeljen je H2O SUMMIT/ međunarodni kongres o vodama,  kao prvi i jedinstveni događaj te vrste u zemljama u okruženju.

Hrvatska ima veliku privilegiju biti jednom od vodom najbogatijih zemalja u Europi i svijetu. Prema istraživanju UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska se nalazi na petom mjestu u Europi i 42. u svijetu po dostupnosti vode i bogatstvu izvora. Iako imamo velike resurse vode, moramo je čuvati i pažljivo trošiti kako bismo to i zadržali.

Prigodom svečanog otvaranja nazočne će pozdraviti Marko Paliaga, gradonačelnik Grada Rovinja, Valter Flego, župan Istarske županije, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a Hrvatska, Mara Pavelić, predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu voda,  Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike te specijalni izaslanik Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.

Nakon svečanog otvaranja državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Mario Šiljeg moderirat će „high level“ panel u kojem će sudjelovati Pablo Bereciartua, argentinski državni tajnik za infrastrukturu i vodu, Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, Maria Laura Fernandez, izvršna tajnica urugvajske Agencije za istraživanje i inovacije, Jose Luis Inglese, izvršni direktor argentinske kompanije za vodovod i kanalizaciju te Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike RH.

Voda je  u preambuli Agende 2030. proglašena najvažnijim resursom na Zemlji, pa se na ovaj način Grad Rovinj kao domaćin skupa  H2O SUMMIT / Međunarodni kongres o vodama,  brendira kao destinacija koja proaktivno podupire i potiče održivost kao temeljni zamašnjak našeg društva.

Zaštita voda ključna je tema suvremenog društva u u zakondavnom i provedbenom aspektu,  no jednako tako i u onom koji se odnosi na zloporabe vodnih resursa. Činjenica kako je voda najbolje regulirana gospodarska aktivnost u EU jednostavno nameće potrebu za - ne samo zakonskim - već i etičkim reguliranjem pitanja voda na svim razinama u zemljama u okružju.  Projekt ima regionalnu i međunarodnu razinu te uključuje zemlje iz središnje i jugoistočne Europe, ne samo kao sudionike već i kao aktivne partnere

Vrhunski eksperti iz Nizozemske, SAD-a,  Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bugarske i Hrvatske tri dana će u Rovinju  raspravljati o glavnim trendovima u gospodarskim granama temeljenima na iskorištavanju vodnog  bogatstva. Namjera jest ostvariti sinergijski učinak na način da svaki na svojoj razini i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti doprinese unapređenju generalnog odnosa prema vodi.

Partneri ovog značajnog projekta su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Istarska županija, Hrvatske vode, HEP, Hrvatsko društvo za zaštitu voda, IHE Delft institut/ Nizozemska, IWA/Velika Britanija,  SIWI/Švedska,  Hrvatski geološki institut, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Hrvatska akademija tehničkih znanosti, EBRD Hrvatska, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb, Građevinski fakultet, Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Program Sava, Freewa  project , Asio, Hidrokonzalt projektiranje, Campbell Scientific Inc., SAD , Delta Tech i Hydromat. rex

Facebook komentari