Kraj kolovoza - početak novog ciklusa u životu

PIŠE: MORENA POGLAJEN CARIĆ,viša trenerica i instruktorica body tehnike
Dvadeset i pet godina mog životnog poziva, grupnog i individualnog rada s ˝zdravim˝ rekreativcima, bolesnima,  mladima, starijima, različitim bolnim stanjima i bolestima, oštećenjima, mogućnostima i potrebama, pokazuje da nova poslovna, školska ili vrtićka godina većini određuje ritam života, završetak jednog i početak drugog ciklusa obaveza, organizacije, planiranja i slično. Kraj kolovoza nekako je i kraj ljetne opuštenosti ili prevelike angažiranosti (ukoliko je posao vezan uz turizam) i glava ubrzano slaže novi popis obaveza i raspored aktivnosti. Upisi, upisi, upisi u novu sezonu plesa, pjevanja, stranih jezika, trčanja, vježbanja.... A onda, evo i mene s pomalo istim riječima iz godine u godinu. Ali nije to ništa što frustrira ili demotivira jer svaka osoba ili mala zajednica - obitelj, iz godine u godinu ima svoj ritam i ciklus života, promjena i potreba. Zato treba informirati, uputiti, educirati i uvijek iznova se podsjetiti da u cijeloj paleti obaveza, užurbanosti i kaosa postoji i vaše tijelo! Nije ono devet mjeseci savršeno raslo i razvijalo se i došlo na ovaj svijet samo zbog toga da pokorno služi našim glavama, zadovoljava potrebe obitelji, društva i moderne tehnologije.

Naše tijelo traži brigu, traži nježnost i ljubav svaki dan, a ne samo kad je bolesno ili bolno. Kroz hranu, higijenu, boravak na svježem zraku, druženje s nama dragim ljudima, pozitivne emocije, KRETANJE, POKRET i vježbanje. Više pokreta čini nekakvo kretanje, a kada ga na određeni način strukturirate dobijete vježbanje ili trening. I da, reći će ljudi da se oni jako puno kreću, rade u kući i oko kuće, beru masline, imaju fizički zahtjevan posao i slično. Međutim, već jako dugo su čovjekovo tijelo i njegov način života u konfliktu i neravnoteži. Previše je jednakih obrazaca kako života, razmišljanja, ponašanja, obaveza, položaja tijela u školi ili na poslu, pokreta ili kretnji. Uvijek isto, bez ravnoteže u radu i odmoru, prečesto i preagresivno spram tijela. I to je ono što tijelu ne odgovara, što ga umara, ubrzano troši i razbolijeva. Nema tu više razlike ni kod školaraca ni kod odraslih osoba. Svima nam treba promjena, raznovrsnost i drugačije kretanje, nekad je to i aktivan odmor kroz meditativne položaje i pokrete.

I meni samoj treba povremeno promjena da kroz drugačije stanje uma i tijela vratim narušenu ravnotežu u tijelu (jer ni previše vježbanja i kretanja nije lijek nego vodi ka bolesti). Zato zastanite na trenutak u ovim danima i samo malo pažnje posvetite svome tijelu. Pogledajte se u ogledalu (ne gledajte bore, masnoću, nepravilnosti) već gdje vaše tijelo tone, gdje izgleda umorno, gdje mu nedostaje snage i visine, a gdje mekoće i fleksibilnosti, što mu treba. Ako uz sve još i boli te ima i neku dijagnozu, da li ono zaslužuje da ga uvrstite u križaljku želja, potreba i promjena.

U današnje vrijeme izbora ima u izobilju i sve što trebate je otipkati broj ili napisati mail (kao jednostavnija opcija), poželjnije je doći na mjesto vašeg odabira, porazgovarati i osjetiti da li su vas mjesto i osoba privukli jer to će u početku biti presudno za vašu motivaciju. Ako ste pauzirali ljeto ili duže vrijeme krenite polako i ne invazivno jer će to izazvati nelagodu, pretjerane upale mišića, otpor u tijelu i u vama. Vježbanje ili kretanje trebaju biti užitak i zadovoljstvo koje će vas polako upoznati s tijelom, svim sustavima koji ga čine cjelinom, naučiti vas da nismo savršeni, da ponekada i bol može biti učitelj i da možemo biti izdržljiviji, snažniji, fleksibilniji i zdraviji bez obzira na našu dob ili spol.   

(REx)    

Facebook komentari