Korisnici Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju nastupili na festivalima

NASTUPILI NA FESTIVALIMA I SPORTSKIM MANIFESTACIJAMA U ZAGREBU, LJUBLJANI I KOSTRENI
U sklopu svojih aktivnosti po projektu „Odlazak na festivale i sportske manifestacije“ korisnici Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula sudjelovali su na Međunarodnom festivalu „Igraj se z mano“ u Ljubljani na Kongresnom trgu u organizaciji Centra Janeza Levca i na Festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu na Trgu Josipa bana Jelačića u organizaciji Društva tjelesnih invalida Zagreb, te na Državnom susretu specijalne olimpijade djece s poteškoćama u razvoju MATP-u u Kostreni u organizaciji Centra za rehabilitaciju Fortica.

Na kulturno-zabavnim manifestacijama korisnici su nastupali istarskim plesom „Balun“ u istarskim narodnim nošnjama koje su izradili vlastoručno u šivačko-krojačkoj radionici pod vodstvom vanjske suradnice Vesne Krnjus. U plesnoj koreografiji sudjelovalo je deset plesača.

Najveću pažnju publike su privukli korisnici Danijel Paronić, koji je svirao na harmonici „Balun“, pjevao pjesmu „Samo anđeli znaju“ i pjevao pjesmu s korisnikom Ismirom Abidovićem „Dva goluba“ za koje su bili nagrađeni velikim aplauzom. Za svoj nastup korisnici su nagrađeni priznanjem.

Ustanova je ponosna na svoje korisnike koji jedanput tjedno uvježbavaju plesne korake istarskih narodnih plesova uz radnog terapeuta Sandre Išić i vanjske suradnice Radmile Sečujski. Korisnici su izvedbom istarskih plesova predstavili Istru i njezinu kulturnu baštinu.

Sudjelovanjem na raznim festivalima omogućava se razvitak i afirmacija kreativnih mogućnosti osobama s intelektualnim teškoćama, te da se prati njihove kulturne programe suvremenim tehničkim dostignućima.

Na sportskoj manifestaciji MATP-e provodile su se aktivnosti koje nisu bile natjecateljskog karaktera, već su bile funkcionalne, zabavne i prilagođene motoričkim, psihološkim i sociološkim karakteristikama sudionika.

Sportske discipline koje su bile zastupljene u programu su formirani elementi pojedinih sportova, prilagođeni osobama s najtežim stupnjem motoričkih i senzoričkih oštećenja odnosno program treninga motoričkih aktivnosti.

Korisnici su se natjecali po programu treninga motoričkih aktivnosti za osobe s cerebralnom paralizom i integracijskih sportsko rekreativnih programa za osobe s invaliditetom odnosno u štafetnim igrama, sportski poligon, pikadu, kuglanje loptom i badmintonu.
Svi sudionici su već svojim dolaskom i uključivanjem u aktivnosti bili pobjednici, te i nagrađeni prigodnim medaljama.

Odlasci na manifestacije imaju za cilj socijalizaciju i integraciju osoba s intelektualnim teškoćama u širu društvenu zajednicu.
Odlazak korisnika na manifestacije financirano je iz proračuna Grada Vodnjana, općine Bale i Funtane.
(Rex)

Facebook komentari