Klub mladih IDS-a osuđuje desničarsku hrvatsku Wikipediju

PRESICA MLADIH IDS-A
Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u stranačkim prostorijama IDS-a u Puli,
predsjednik Kluba mladih IDS-a Vili Rosanda i potpredsjednica KM IDS-a Petra Kancijanić osvrnuli su se na hrvatsku inačicu internetske enciklopedije „Wikipedija".
''Želimo ukazati na činjenicu da su radikalni desničari preuzeli uređivanje hrvatske Wikipedije te da je ona u pojedinim člancima politički pristrana i ideološki obojana. U pojedinim člancima se na antifašizam referira kao na razvojni genocid profitnog znanja, kulturocid,genetski duhovni, moralni i stvaralački poremećaj, ograničavanje svih osnovnih ljudskih sloboda,''
objasnio je Rosanda dodajući kako se istrijanstvo, pak, opisuje kao „pokret koji ima za cilj dekroatizirati Istru, da je smišljen kako bi se smanjio broj Hrvata te da političari koji se bave temama istrijanstva surađuju sa talijanskim neofašistima.

Kako je istaknuo Vili Rosanda, Klub mladih IDS-a čvrsto osuđuje sve članke na Wikipediji objavljene s ciljem obmanjivanja javnosti po pitanju antifašizma i istrijanstva.
''Antifašizam je jedan od najvažnijih stupova na kojima počiva i s kojim se diči suvremeno istarsko i europsko društvo dok istrijanstvo predstavlja specifičnu svijest, pripadnost kroz koju se identificiramo s našim krajem, običajima, kulturom, našom Istrom. Izjednačavati istrijanstvo s fašizmom može samo netko tko zaista ne razumije Istru, ne poznaje povijest ovih prostora i temeljne vrijednosti naše zajednice'', zaključio je predsjednik Kluba mladih IDS-a.

Potpredsjednica Kluba mladih IDS-a Petra Kancijanić istaknula je kako je Klub Mladih IDS-a u više navrata upozoravao administratore na iznesene neistine i apelirao na izmjenu navedenih članaka. U više navrata i sami su izmjenjivali članke, ali bezuspješno.
''Klub mladih IDS-a ne želi nikako sudjelovati u beskrajnoj raspravi o totalitarnim ideologijama, već želi upozoriti da desničarsko prisvajanje hrvatske Wikipedije ozbiljno ugrožava neutralnost i vjerodostojnost informacija na internetu. Šteta je još veća ako uzmemo u obzir popularnost ove internetske enciklopedije, ali i činjenicu da mladi često formiraju svoje životne stavove na internetu'', rekla je Kancijanić dodajući kako KM IDS-a podržava Facebook inicijativu „Razotkrijmo sramote hrvatske Wikipedije" te se nada da će uspjeti ispuniti svoj glavni cilj, odnosno još kvalitetniju i pouzdaniju Wikipediju. Rex

Facebook komentari