Key Q: Ključ kvalitete Istarske gastronomije

ORIGINALNOST KAO OSVJEŽENJE PROLJETNOG CIKLUSA RADIONICA
Didaktička kuhinja kao ključna komponenta Edukacijsko gastronomskog centra Istre, predstavlja mjesto na kojem vrsni kuhari predavači kroz prezentaciju i demonstraciju kuharskih tehnika, vještina i umijeća vrše edukaciju u cilju valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda i usavršavanja ugostiteljskih i kuharskih kapaciteta. Od osnutka centra do danas, kroz 8 ciklusa (4 proljetna i 4 jesenska ciklusa) provedeno je više od 130 edukacijsko – kuharskih radionica, koje je pohađalo više od 1500 kuhara, ugostitelja i hotelijera, najviše s područja Istarske županije ali i iz ostatka Hrvatske. Upravo rezultati kontinuirane edukacije ljudskih potencijala ugostiteljsko – turističkog sektora, dokaz su sve veće potrebe za usavršavanjem ugostiteljskog osoblja u cilju povećanja prepoznatljivosti istarske ali i hrvatske gastronomije bazirane na lokalnim sezonskim namirnicama i u skladu s tradicionalnim i modernim tehnikama u kuharstvu. Uz hvalevrijednu podršku Istarske županije te ostalih važnih partnera projekta, najavljujemo skori početak proljetnog ciklusa, osvježenog originalnim i osebujnim temama edukacijsko – kuharskih radionica.

U proljetnom ciklusu po prvi puta će se održati „food and cocktail pairing“ radionica, na kojoj će chef Deni Srdoč i kreativni barmen Filip Pleteš predstaviti svjetske trendove visoke gastronomije i ugostiteljstva. Koktel majstor Filip Pleteš demonstrirat će pripremanje koktela s lokalnim štihom koji će biti upareni i sljubljeni s kreativnim jelima chefa Srdoča uz poštivanje sezonalnosti namirnica. Poseban novitet u proljetnom ciklusu jest radionica koju će voditi Goran Kočiš, chef zagrebačkog restorana Noel, kojemu je 2019. godine dodijeljena Michelinova zvjezdica. U svojoj kuhinji kuha s lokalnim namirnicama te ističe kako je vrlo važno posvetiti pažnju u svim procesima, počevši od namirnica, tekstura, tehnike pripreme, odabira i kreiranje tanjura te prezentacije jela gostu. Originalna visoka gastronomija nadahnuta domaćim sastojcima bit će tema njegove radionice proljetnog ciklusa.

Rad chefa Roberta Perića veoma je značajan u valorizaciji istarske gastronomije i ulozi Edukacijsko gastronomskog centra, te upravo na inicijativu chefa Perića održat će se radionica na temu neodvojivog dijela jelovnika vrhunskih restorana. Riječ je o kruhu koji je još uvijek nedovoljno shvaćen kao dio kvalitetne ponude ugostiteljskih objekata. Chef Robert Perić i sommelier Emil Perdec vodit će radionicu na temu sljubljivanja i uparivanja pet sljedova jela s pet tipova istarskih malvazija. Cilj ove radionice jest predstavljanje ponekad nedovoljno cijenjene istarske malvazije, od pjenušca do pasita kroz koncept sinergije hrane i vina.

Istarska chefica Marina Gaši, održat će radionicu u suradnji sa sommelierkom Karin Rupena Perdec. Pravo proljetno osvježenje će ovaj „women duet“ predstaviti polaznicima na radionici sljubljivanja hrane i vina, gdje će chefica Gaši pripremati kreativna jela na bazi lokalnih namirnica, a sommelierka Perdec će  prezentirati uparivanje s pjenušavim vinima. Održavši tri slastičarske radionice na temu restoranskih deserata s lokalnim karakterom, Petra Jelenić, najpoznatija hrvatska slastičarka, u jesenskom ciklusu oduševila i inspirirala je istarske ali i polaznike s područja ostatka Hrvatske. Kreativne autorske slastice, bit će tema njezine radionice u proljetnom ciklusu, na kojoj će se svi polaznici moći upoznati s definicijama, tehnikama i vještinama kako u malom zalogaju postići kompleksne okuse. Pod slastičarskom tematikom, Maestro Choccolatier Robert Perić po prvi puta će obrađivati i prezentirati polaznicima vrste i tehnike pripreme i pečenja krostati iz peći koje odišu lokalnim karakterom.

Izazvavši veliku zainteresiranost vlastitim viđenjem i interpretacijom istarske kuhinje u jesenskom ciklusu, chef Jefferey Vella ponovno gostuje u Edukacijsko gastronomskom centru. Posebnu pažnju ovaj dizajner hrane posvetit će lokalnim sezonskim namirnicama i njihovom pravilnom korištenju tako da se svakim jelom prepriča osebujna priča. Chef Jeffrey Vella smatra kako užitak u hrani uključuje sva osjetila te upravo vođen tim pristupom, pripremat će i demonstrirati vještine i načine stvaranja jela s karakterom. Dugogodišnji predavač Edukacijsko gastronomskog centra Istre poznat po ribljoj tematici te potpunoj iskoristivosti namirnica, chef David Skoko u proljetnom ciklusu vodit će radionicu pripreme i prezentacije jela na bazi lokalne ribe u cilju obogaćivanja ponude ugostiteljskih objekata na plaži. Potpuno drugačija tematika bit će radionica šafrana, na kojoj će chef Skoko prezentirati načine korištenja šafrana kao začina u kombinaciji s lokalnim namirnicama koji daje autentične teksture jelima.


Poput jesenskog, tako će se i proljetni ciklus zaokružiti radionicom kreativne pizze u suradnji s Mainardi Food i pizza majstorom iz Italije. Radi se o naprednoj radionici na kojoj će se obrađivati i prezentirati pizze sjeverne Italije, na bazi različitih vrsta tijesta, s kompleksnijim nadjevima baziranim na lokalnim sezonskim namirnicama Istre. Agencija za ruralni razvoj Istre jedinstvena je agencija u Hrvatskoj, koja ima za zadatak implementaciju projekata u sektoru poljoprivrede i stočarstva, a sve u cilju razvoja ruralnog područja Istre. Sukladno tome, mnoge aktivnosti Agencije uključuju i rad u realnom sektoru  kako bi na najbolji način povezali javni i privatni interes. U sklopu Agencije osnovan je Edukacijsko gastronomski centar Istre, koji djeluje kao platforma za valorizaciju promociju poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, te poveznica između poljoprivrednog i ugostiteljsko - turističkog sektora. U potpuno opremljenoj didaktičkoj kuhinji Edukacijsko gastronomskog centra održavaju se kuharske radionice s ciljem edukacije ugostiteljskog osoblja, koje je ujedno preduvjet kontinuiranog napretka i prepoznatljivosti istarske ali i hrvatske gastronomije. Vizija centra jest osnažiti i nadahnuti glavne promotore istarske gastronomije, a to je jedino moguće konstantnom edukacijom ljudskih potencijala ugostiteljsko - turističkog sektora.

(REX)

Facebook komentari