„Kartuline sriće“ u OŠ Monte Zaro Pula

PROJEKTNI DAN U OŠ MONTE ZARO
U petak 5. travnja u OŠ Monte Zaro Pula održan je projektni dan naziva „Kartuline sriće“ pod pokroviteljstvom Istarske županije u korelaciji s Festivalom znanosti 2019. čija je ovogodišnja tema „Boje“ i projektom Međunarodne Ekoškole. Učenicima, njihovim učiteljima i svim zaposlenicima OŠ Monte Zaro to je uljepšalo ovaj kišni dan.

Učenici prvih razreda s razrednicama Rozanom Cerin Šverko i Vedranom Majstorović u radionici pod nazivom U igri je srića uz pomoć domara izradili su u dvorištu škole popularne dječje igre – Školicu i Čovječe ne ljuti se. Izradili su fotografije s temom igranja tih već pomalo zaboravljenih igara i od njih izrađivali kartuline kako bi ovjekovječili trenutke zajedništva uz ove prekrasne društvene igre.

Učenici 2.a razreda s učiteljicom Gordanom Ružić Stanojević obišli su pulske spomenike. Na satu likovne kulture oslikali su kartuline s motivima grada i nazvali ih  Kartuline sriće moga grada. Te su iste fotografije objedinili u plakat 2.a razreda.

Veseli 2.b razred s učiteljicom Danijelom Šarkanj na uvećanom je formatu izrađivao „ Vesele poštanske marke“ objedinivši ih u album istog naziva. Svoje poštanske marke oslikali su pulskim znamenitostima pa se na njima mogu vidjeti motivi poput Arene, Zlatnih vrata, Dvojnih vrata i ostalih povijesnih spomenika našega grada. Naučili su kako se pravilno pišu razglednice, a za lektiru su pročitali „Poštarsku bajku“ autora Karela Čapeka.
   
„Sretne kartuline“ izrađivali su učenici 3.a razreda s učiteljicom Ljiljanom Tončinić. Prilikom izrade svojih kartulina učenici su inspiraciju našli u trenucima radosti  provedenih u krugu obitelji, prijateljstvu koje obogaćuje životne trenutke. Na kartulinama su se našli proljetni motivi, ali i oni koji najavljuju dolazak Uskrsa i praznika koji raduju učenike, ali i učitelje.
 
Veselo društvo 3.b razreda s razrednicom Irenom Radolović izrađivalo je „Slatke kartuline sriće“ oslikane raznolikim motivima. Na njihovim su se kartulinama našli motivi Valentinova, zimskih radosti, motivi obitelji i zajedništva. Na nastavi hrvatskog jezika aktivno su sudjelovali u pisanju pjesama s različitim veselim temama i motivima.

Četvrtaši su pod vodstvom učiteljica Jolande Sanković i Svjetlane Vulin za temu svoje radionice izabrali naziv „Srića je i kartulina mića“. Aktivnostima su započeli već u prvom polugodištu kada su posjetili Sveučilišnu knjižnicu našega grada u kojoj su vidjeli prvu poštansku marku. Proučavajući literaturu  naučili su mnogo o poštanskim markama i susreli se s izgledom prvih poštara. Vidjeli su i prve dopisnice, i razglednice te prigodne čestitke koje su se mijenjale kroz povijest. Bez obzira na promjene prvotna svrha donošenja sreće onome tko je šalje i neizmjernog veselja onome tko kartulinu prima nikada se nije promijenila. Kartuline sriće donijeli su i s terenske nastave prilikom koje su posjetili gorski kraj naše drage domovine i to iz Fužina, jezera Bajer, Riječkog planetarija i drugih čarobnih mjesta. Učenici 4. b razreda i njihova razrednica Svjetlana Vulin svoju su radionicu nazvali Kartuline našeg razreda. Učenici 4.a razreda kartulinama sriće oslikali su i majice.
 
Radionicu pod nazivom Greetings from Istria u 5.a održale su učiteljice Matea Laginja i Paola Živolić Zec. U uvodnoj aktivnosti izrađivali su plakate na temu različitih istarskih lokacija. Nakon toga su izrađivali  kartuline od kolaž papira koje su potom uvezali.
 
Učenici 5.b i 7.b razreda posjetili su Dom umirovljenika Alfredo Štiglić. Korisnike Doma umirovljenika počastili su uštipcima i fritulama koje su pripremile školske kuharice. Uz prigodni slatki zalogaj korisnici su mogli uživati u pjesmi na znakovnom jeziku pod nazivom Srića koju su otpjevali članovi školskog zbora predvođeni učiteljicom glazbene kulture Šteficom Čeh. Nakon toga uslijedila je i recitacija pjesme na čakavskom narječju koju je pripremio učenik 7.b razreda Danijel Ušić.

Učenici i njihove razrednice pripremile su i prigodne radionice te tombolu kojima su dodatno razveselili sve korisnike. Na kraju njihovog druženja svakom korisniku Doma umirovljenika poklonili su kartuline koje su izradili sami učenici s lijepim izrekama o sreći.

Kartuline od geometrijskih likova izrađivale su učiteljice Ranka Čičovački i Ana Okmaca s 6.a  razredom. Kreativnim idejama u korelaciji matematike i geografije nastale su kartuline s jedne strane oslikane  motivom neke svjetske destinacije dok su s druge strane zapisani matematički podaci o udaljenosti tog mjesta od Pule te izračun opsega i površine izrezanog geometrijskog lika.
Učenici 6.b razreda vođeni učiteljicama Valentinom Miletović Anić, Kristinom Zec i knjižničarkom Dragicom Pršo izrađivali su plakat i kartuline pod nazivom Pula kroz povijest. Nakon toga posjetili su Školu za odgoj i obrazovanje i podijelili učenicima izrađene kartuline.
 
Talijansko-englesku radionicu pod nazivom Le cartoline della mia citta – Postcard of my town u 7.a razredu održale su učiteljice Manuela Mišan i Mirjana Ajhorn te su izradile „živu kartulinu“ pogodnu za fotografiranje.
 
Razrednica 8.a Maja Radolović Čalić i učiteljica Lori Bogdan s učenicima su izrađivale kartuline s ekološkim porukama koje će biti postavljene u školi i dvorištu škole. Na taj način nastavili su s tradicijom širenja ekološke svijesti i povezali temu s projektom Međunarodne eko škole.
    
Učiteljica kemije Valentina Jurič i učenici 8.b razreda izradili su kartuline na koje su zalijepili svoje fotografije iz nižih razreda te ih stilizirali i na njima napisali poruke o sreći nevidljivom tintom nakon čega su uz pomoć izvora topline otkrivali njihov sadržaj.
 
Nakon odrađenih radionica održana je i prezentacija radova ostalim učenicima.

Iznimno smo sretni što smo zajedničkim radom kroz korelativnu nastavu, recitacijama i plesom učenicima i zaposlenicima škole, ali i korisnicima Doma umirovljenika Alfredo Štiglić i Školi za odgoj i obrazovanje uljepšali ovaj kišni petak.
 
Ravnateljica Branka Sironić zahvaljuje svim učenicima, učiteljima, stručnim suradnicima na uspješnom projektnom danu.

(REX/: Tekst napisale Maja Radolović Čalić i Saša Jureša)

Facebook komentari