U okviru kreativne radionice "Makronova" iz Zagreba i centra cjelovitog zdravlja “Valovi “, u Puli je u subotu održana radionica, ?ija je tema ovoga puta bila “veganska pizza”. Naime, kako ve?ina stvari u ljudskom životu,..."/>
RECEPT PREDSTAVLJEN U OKVIRU RADIONICA "MAKRONOVE" I "VALOVA"
U okviru kreativne radionice "Makronova" iz Zagreba i centra cjelovitog zdravlja “Valovi “, u Puli je u subotu održana radionica, ?ija je tema ovoga puta bila “veganska pizza”. Naime, kako ve?ina stvari u ljudskom životu, a naro?ito u prehrani ima svoju alternativu, i kako je pizza jedan od najraširenijih proizvoda u cijelom svijetu "makronova" je odlu?ila napraviti pizzu koja ?e biti razli?ita od klasi?ne pizze i zadovoljiti zahtjeve onih koji su iz svoje prehrane izbacili sir i bijelo brašno.
U pripremi se umjesto kvasca koristi samo prašak za pecivo koje napravljeno od vinskog octa, brašna, kukruza i bikarbone sode. Ne koristi se bijelo brašno, ve? se koriste mješavine kukuruznog, crnog i integralnog brašna koja su uglavnom iz organskog uzgoja. Da ne bi koristili kravlji sir stavljaju se tofu (sir od soje ), sejtan sir od pšeni?nog brašna, tempeh (fermentiran sir od soje ). Da bi ?ulni doživljaj bio puniji zamjena za sir se radi u obliku umaka, od tofua ,dimljenog tofua, sucokretovih sjemenki, luka i korijandera i muboshu octa. Za sve one koji su navikli na obi?nu pizzu, izgleda malo egzoti?no i komplicirano. Sastojci koji idu na pizzu su uglavom oni koji idu na klasi?nu vegetarijanu iz pizzerije - paprika zelena, crvena, brokule, luk, kukuruz i umak od organski uzgojene raj?ice. Kada se pripremljeno tijesto kondira sa namazom i povr?em, po izgledu se ne razlikuje puno od obi?ne pizze vegetarijane, no koliko je jedinstvena, otkrijemo tek kad žva?u?i lagano, nepca se jednostavno “iznenade “od bogatstva okusa, koji nisu napasni i pretapaju su u ustima.
Pored ove vegetarijane, Ana Janatovi? Zorica je sa svojim asistentima napravila još i pizzu biancu i pizzete "šejtanine", koje isto tako plijene svojim razli?itim okusima, tako da svatko ko proba ove "druga?ije pizze" imati ?e želju da ih jede iznova, makar morao sam da se pomu?i da ih napravi doma, a "makronova" ?e nastojati da svakome zainteresiranom pomo?i u oboga?ivanju svoga jelovnika i otkrivanju novih gastronomskih vidika. (S.J.)