Kako neželjene operacije i preglede učiniti lakšima

MEDICO PACIJENTIMA U KOLOVOZU NUDI POPUSTE
Specijalna bolnica Medico, u čijem je vlasništvu prvi američki certifikat kliničke izvrsnosti, neprestano ulaže i u tehnologiju i opremu, kao i u znanja svojih djelatnika te su stalno ukorak s najboljim praksama u svijetu. Ono po čemu se Medico posebno ističe među pacijentima je kirurgija. Naime, kirurške zahvate obavljaju tako da oni za pacijente budu što manje invazivni i što lakši za postoperativni oporavak. Mnoge operacije se u Medicu obavljaju i pomoću lasera, i to ne samo u estetskoj medicini, već za različite zahvate, od ORL zahvata na glasnicama, ili kod kirurgije vrata i glave, do minimalno invazivnih zahvata na kralježnici ili, primjerice, u liječenju vena. Time se dodatno olakšava postupak za pacijenta jer laser omogućuje izuzetnu preciznost i rjeđe su nuspojave, a pacijenti se vrlo brzo oporavljaju i vraćaju u normalan život.

Vodeći računa o dostupnosti svojih usluga širem krugu ljudi, u kolovozu su stručnjaci Medica omogućili i 10 posto popusta na kirurške zahvate, ali i na endoskopske preglede. Riječ je o pregledima gastroskopije i kolonoskopije, koji su neugodni za većinu ljudi, zbog čega ih nerijetko izbjegavaju, čak i kad imaju jako ozbiljne simptome. U Medicu, pak, kažu da baš zato te preglede obavljaju i u sedaciji, kako bi ih pacijenti što lakše napravili. Naime, sedacija je postupak, kojim se pacijenta uspava prije pretrage, čime se otklanjaju i nepoželjni refleksi tijekom pretrage, kao što je, primjerice, nagon za povraćanjem. Pacijent, također, ne osjeća bol. Međutim, ne radi se o općoj anesteziji, već se pacijent samo nalazi u dubokom snu i sam diše, dok liječnici obavljaju pretragu.


Sedacija se preporučuje svim pacijentima koji moraju obaviti pregled jednjaka, želuca, dvanaesnika ili debelog crijeva, pa i završnog dijela tankog crijeva, a koji ne žele tijekom pretrage osjetiti neugodu. Pojedini zahvati u sedaciji su čak i lakši za izvođenje jer je bolesnik miran, a i prirodan rad želuca ili crijeva zvan peristaltika je smanjen, čime se postiže veća preciznost i sigurnost prilikom zahvata.Pretrage u sedaciji prosječno traju kao i u budnom stanju:  gastroskopija do pet minuta, a kolonoskopija 20-tak minuta. Vrijeme pretrage se produžuje, ako se tijekom endoskopija rade neki zahvati.Nakon dovršene pretrage pacijent se odmah budi, a otpušta se kući kada liječnik procijeni da je djelovanje lijekova prestalo, u pravilu najduže nakon sat vremena.Za sedaciju nema dobnog ograničenja, mogu se sedirati i mala djeca i starije osobe.


Sve dodatne informacije mogu se pronaći na službenoj stranici Medica ili ih se može posjetiti na adresi Rizzijeva ulica 101, u zgradi poznatoj kao Poliklinika Peharec na Vidikovcu.

(REX)

Facebook komentari