Kako je uređen povratak u škole u drugim europskim gradovima?

U ITALIJI NASTAVNICI MORAJU NOSITI VIZIR, U NJEMAČKOJ NASTAVNICIMA BESPLATNO TESTIRANJE
Škola je obvezna, djeca trebaju biti u učionicama, poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs nakon što su ovih dana predstavljene mjere za ponovno otvaranje škola u Hrvatskoj. Djeca u mnogim školama neće 7. rujna s nastavom početi u isto vrijeme, neće zajedno imati odmore, nastavnici i učitelji rjeđe će se susretati u zbornicama, bit će više blok-satova i trosatova, djeca razredne nastave najviše će boraviti u svojim učionicama, a po hodnicima će se hodati s maskama.

Maske su obavezne za učenike od 5. razreda i učenike srednje škole ako se ne može postići razmak od 1.5 odnosno 2 metra u učionicama. Ako se taj razmak može postići, onda maske nisu obavezne u učionicama. Roditelji u školu ulaze s maskom, a maska je obavezna i kod komunikacije više nastavnika.
Kako su to uredile druge europske zemlje?

Francuski učenici u školu se vraćaju tjedan ranije, no bez strogih preporuka za distancu. Nema ograničenja broja učenika u učionicama. Međutim, zato svi nastavnici na satu moraju nositi maske kao i učenici stariji od 11 godina, čak i u slučaju da su udaljeni metar i pol. Radne plohe se moraju najmanje jednom dnevno dezinficirati, no preporučuje se da se nastava organizira tako da ne dođe do prevelikih okupljanja pred školama nakon nastave, piše BBC.

U Italiji su odlučili smanjiti broj učenika u razredu. U škole se vraćaju tjedan dana nakon nas uz obavezan razmak klupa od metar i pol. Zbog takvog koncepta škole će raditi i subotom, a djeca će se raspoređivati u manje skupine. Maske su obavezne i za učenike i za nastavnike, a nastavnici moraju imati i plastični vizir. Kad god to bude moguće, organizirat će se izvanučionična nastava, a za djecu iz rizične skupine i onu koja u obitelji imaju osobe u rizičnim skupinama, organizirat će se nastava na daljinu.

U 16 njemačkih država škola počinje u različito vrijeme, no svi učenici se vraćaju u školske klupe. Osim pojačane higijene i dezinfekcije prostora učenicima su savjetovali da se ne primaju za rukohvate na stubištima škola. Maske nisu obavezne, a nastavnicima je na raspolaganju besplatno testiranje. Razredi su reorganizirani u tzv. kohorte, grupe od nekoliko stotina učenika. Među njima nije propisana distanca, no svaka grupa ima svoj prostor za učenje, druženje i obroke. U nekim je državama propisana obaveza nošenja maski i nastavnicima i učenicima, dok u drugima nije. U državi na sjeveru Njemačke, gdje su škole prve otvorene, već prvi tjedan su morali zatvoriti dvije škole zbog proboja virusa. U jednoj zbog zaraze nastavnika, a u drugoj zbog pozitivnog učenika.

Španjolska je propisala razne scenarije povratka u školu, ovisno o stanju u pojedinoj regiji. Djeca u nižim razredima osnovne škole ne moraju držati distancu, dok se stariji moraju organizirati prema tome. Prioritet imaju izvanškolske aktivnosti. Maske su obavezne u školskom prijevozu kao i za nastavnike i učenike kad se ne može osigurati razmak od metar i pol. Cijeli objekti se moraju dezinficirati jednom dnevno, a školski se zahodi moraju čistiti triput dnevno.

U Nizozemskoj nema velikih promjena u organizaciji nastave, no učenici koji spadaju u rizičnu kategoriju ili oni koji žive s osobama iz rizičnih skupina, ne moraju ići u školu ako tako odluče. Maske nisu obavezne, no neke škole iz zahtijevaju. Danska je, uz Norvešku, bila prva europska zemlja koja je dozvolila povratak učenika u škole nakon karantene na proljeće. Nastava se organizira tako da učenici u školu ne dolaze istovremeno, da provode tokom dana pojačane mjere higijene, u malim su skupinama i izbjegava se kontakt koliko god je to moguće.

(REX)

Facebook komentari