Kako gusari slave blagdan Svetog Nikole?

EVO KAKO JE PROŠLA ''KAPETANOVA VEČERA'' U PULSKIM TUNELIMA ZEROSTRASSE
U četvrtak je Sveti Nikola barkom stigao na pulsku Bunarinu, a svojim gusarskim brodom ''Morsko prase'' pristao je u pulsku luku i - gusar Morski Valić, koji je napravio pravu gusarsku feštu u podzemlju Pule. Naime, u sklopu Prosinca u Puli, a u organizaciji Florijana Veneruzza koji je autor priča na morskivalic.com i Marka Krnjajića iz Udruge Inkubator, u tunelima Zerostrasse održana je manifestacija pod nazivom ''Kapetanova večera''.

Priče pulskog autora Florijana Veneruzza koje objavljuje na blogu morskivalic.com mjesto su odakle je krenula ideja za manifestaciju koja je održana pod nazivom Kapetanova večera, a ideju su objeručke prihvatili i podržali Udruga Inkubator i Marko Krnjajić, koji su se odmah uključili u organizaciju, a tu su i Grad Pula, Pula Film Festival, Turistička zajednica Grada Pule te još nekoliko privatnih poduzeća i puno pojedinaca koji su doprinijeli nesebičnim i volonterskim radom.

I baš zahvaljujući svima njima – ulaz na ''Kapetanovu večeru'' je bio besplatan za sve posjetitelje, a besplatne ulaznice koje su posjetitelji mogli preuzeti razgrabljene su u samo jednom danu.

''Kapetanova večera'' je tako održana u tunelima Zerostrasse, koji su «glumili» gusarsku pećinu, te su tu brojni posjetitelji u četvrtak prisustvovali premijeri predstave «Biserujka» koju su prema priči Florijana Veneruzza na kazališne daske postavili i izveli članovi Teatra Nemerik. Iako je riječ o pričama za djecu, sudeći po predstavi, i onima malo starijima ova tematika je itekako zanimljiva, a Teatar Nemerik sjajno je utjelovio atmosferu priče kao i same likove ovih bajkovitih pripovjedaka.

Nije to bila samo kazališna večer – za zagrijavanje je bio zadužen DJ Teddy Lee, a program je vodio Topssy, a nakon gusarskih priča s kazališnih dasaka zabava se nastavila uz riječke irish folk rockere Belfast Food, koji su uz dobro znane hitove na svoj repertoar uvrstili i najnoviji, sasvim prigodni singl, «Dolazi Božić». Oni kojima ni petosatna zabava u Zerrostraseu nije bila dovoljna, nastavili su druženje  na službenom after partyju u Old City Baru.

No, tko je Morski Valić?

Riječ je o serijalu priča za djecu, koje pulski autor Florijan Veneruzzo objavljuje već niz godina na svom blogu https://morskivalic.com/ pod nazivom «Dnevnik capt. Valića Morskog (starog gusara)». Riječ je o pričama koje je on izmišljao i kazivao svom sinu pred spavanje, a htio ih je na neki način sačuvati, tako da njegovom sinu ostanu kao uspomena.
 
«Obzirom da su mu i dalje zanimljive i zabavne (i ne samo njemu), nema razloga da prestanem. I konačno - gusari nisu gusari zbog drugih nego radi sebe (ne laje pas radi sela)», piše capt. Morski Valić (stari gusar) alias Florijan Veneruzzo na svom blogu, koji obiluje adrenalinskim pustolovinama, a donosi i pregršt edukativnih segmenata, jer taj izmišljeni lik putuje po raznim dijelovima svijeta i Istre te posjećuje lokalitete koji su povijesnog i/ili kulturnog značaja, poput Nezakcija, Monkodonje, Arene i tome slično, a neovisno o tome što su priče nepovezane i vremenski nelinearne, donose realne činjenice o navedenim lokalitetima gdje se djeci (i ne samo njima) predstavljaju lokaliteti koji su od izuzetnog značaja za Istru, te se na taj način promovira i valorizira povijesno važne lokalitete istarske regije.

Broj poklonika i fanova avantura starog gusara Valića Morskog s godinama je postao popriličan, a pisana riječ je vapila da se postane nešto živo i dinamično, i da utjelovi duh starog kapetana – stoga je u organizaciji ekipe http://www.morskivalic.com i Udruge Inkubator krenula inicijativa za organizaciju ''Kapetanove večere''.
 
Premijerno izdanje prošlo je odlično, a Kapetan Morski Valić nastavlja sa svojim avanturama burnim svjetskim morima, a to se pak može pratiti na njegovom blogu… hoće li se opet zaustaviti u pulskoj luci? Dobri vjetrovi su ove godine doveli  njegov brod Morsko prase do pulske luke, tako da nam preostaje godina dana novih gusarskih avantura da vidimo gdje će morske struje odvesti ovog odvažnog gusara…

(rex/foto Saša Miljević)

Facebook komentari