Kako će izgledati misna slavlja?

PREPORUČUJE SE DA STARIJI OD 65 GODINA NE ULAZE U CRKVU, DA IM SE OSIGURAJU STOLCI ZA PRAĆENJE MISA VANI
Dok se čeka dogovor Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o tome kako će izgledati misna slavlja sljedeće nedjelje, u biskupije stižu prijedlozi iz župa, a neke su angažirale i epidemiologe. Predlaže se tako da se definira najveći mogući broj nedjeljnih misa kako bi se omogućilo sudjelovanje što većem broju vjernika.

Prema nekim prijedlozima, ulaz u crkvu bio bi samo jedan, i to s vidljivo označenim smjerom, te jedan ili dva izlaza, a prolaz bi bio jednosmjeran kako bi se izbjeglo susretanje ljudi. Preporučuje se i da stariji od 65 godina ne ulaze u crkvu, da im se za praćenje mise vani osiguraju stolci. Mise bi i ostali vjernici mogli pratiti izvan crkve, preko razglasa, također s najmanje dva metra razmaka.

Izvan crkve mogla bi se dijeliti i pričest. Vrata crkve bila bi stalno otvorena, a na njima bi bila najmanje dva redara. Oni bi, kad se napuni crkva, upućivali vjernike koji dolaze da pričekaju iduće misno slavlje. Predlaže se i obvezna dezinfekcija i nošenje maski te, ako se pokaže potreba, da se mjeri temperatura digitalnim toplomjerima vjernicima koji uzlaze u crkvu, kao što je praksa u brojnim institucijama. Nakon svake mise dezinficirale bi se sve klupe.

(REX)

Facebook komentari