Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može…

ODRŽANA RADNA AKCIJA ČIŠĆENJA VALDEBEČKE ŠUME
Na zelenoj površini u naselju koje je odaljeno nekoliko kilometara od centra Pule, građani su "stvorili" nelegalno odlagalište krupnog otpada. Poznato je kako je šuma godinama zatrpana smećem i to od Valdebeka do streljane. Posjetom šume proteklog tjedna i sami smo se uvjerili kako su se na navedenoj lokaciji nalazile enormne količine otpada, od stakla, kućanskog namještaja, građevinskog materijala  pa čak i opasnog otpada. Iako su na svim prilazima u šumu bile postavljene barijere, to očito nije bila prepreka nesavjesnim građanima koji su bez obzira na sve, namijenili svoj otpad odložiti na taj divlji "deponij".

Facebook stranica mjesnog odbora Valdebeka organizirala je ove subote, 1. veljače 2020., ekološku radnu akciju pod nazivom "Radna akcija - čišćenje Valdebečke šumice". Plan stanovnika Valdebeka i Pule je bio da se s bagerima i kamionima očisti glomazni otpad. Putem javnog događaja na facebook stranici pozvani su svi građani da se skupe kako bi očistili što više smeća. Budući da se u šumi nalaze područja koja nisu prohodna za stojeve, jedini način čišćenja je pomoću ljudske snage.

Tako se akciji odazvalo stotinjak ekoloških dragovoljaca, koji su uklonili ni manje ni više nego 45 tona otpada. U čišćenju je bilo angažirano tri bagera i šest kamiona.

Osim toga, 15-ak članova Lovačkog društva Istra spremali su šugo od divljači za marendu svim volonterima radne akcije, a ujedno su usput i očistili područje stare streljane.

Očišćeno je oko 90% šumice, a u ponedjeljak 3.veljače, Pulaparking će u suradnji sa Hrvatskim šumama postaviti dvije rampe na ulazima u šumu, pa se nadamo da će to biti dovoljno da se s kamionima više ne odbacuje krupni otpad u šumu.

(rex/foto Manuel Angelini)


 

Facebook komentari