Juha od brancina

GATRONOM I JA
Piše: Đorđe Stošić
Brancine očistiti. Od glava, repova, jedne mrkve, komadića celera i peršina napraviti litru juhe.U međuvremenu, ribu narezati na veće komade, pokapati limunom da ostane čvrsta pri kuhanju. Naribamo tikvicu, mrkvu i ostatak celera. Priprema je gotova. Krećemo s kuhanjem  autohtonog specijaliteta grada Pule. U ugrijanu tavu, na maslinovo ulje pirjamo sitno naribanu mrkvu par minuta. Dodajemo naribanu tikvicu i poslije par minuta, tek toliko da se sastojci spoje i zamirišu ubacimo oguljene i sitno sjeckane rajčice, sol i papar. Ono što nikada ne biste učinili je dodavanje žličice mljevene paprike. Učinite to, jer upravo ovaj sastojak daje jednu posebnu notu. Na scenu dolazi ona vruća, procijeđena juha od glava i repova. Ulijemo sve u tavu i kuhamo na laganoj vatri oko dvadeset minuta. Brancin u komadima dolazi kao grand Finale. Uskače u juhu na svega petnaestak minuta i pjeva pjesmu o nezaboravnom okusu juhe od brancina.

Brancin:

Vitki, dugi, brzi grabežljivac. Sam oblik i građa brancina govori da je pravi frajer u moru. Napada nedoraslu ribu a osobita poslastica su mu mlade jeguljice, gavuni, ciplići rakovi i kozice. Dobro i zdravo se hrani pa nema razloga da i nama ne bude prava poslastica iz mora.

«JUHA OD BRANCINA»

1.50 dkg  brancina
2.jedna tikvica
3.dvije mrkve
4.pola korijena celera
5.peršin
6.jedan režanj češnjaka
7.dvije rajčice ili konzerva
8.sol, papar u zrnu
9.čajna žličica mljevene paprike
10.dva dl maslinovog ulja
11.pola limuna

Ukupno: 56 kn