Jučer smo obilježili dan lubenice, danas doznajemo njezino porijeklo i dobrobiti

SAVRŠENA KRALJICA LJETA
Lubenica je savršena kraljica ljeta, čistač organizma, saveznik u dijetama, idealna za utaživanje žeđi, pomaže radu bubrega i srca, održava libido, održava zdravu kožu i kosu…

Lubenica porijeklo vuče iz tropskog dijela Afrike odakle se proširila cijelim Egiptom gdje su je smatrali posebnom delicijom, te servirali uz sva jela kako bi poboljšala njihov okus.

Iako je nazivamo voćem jer je ugodnog slatkog okusa, lubenica je zapravo povrće iz porodice bundeva.
Lubenica je bogata likopenom, sastojkom koji daje crvenu boju povrću kao što su i rajčica, mrkva, ali je za istaknuti da likopena nema u voću kao što su trešnje ili jagode. Izrazito je bogata vitaminom C i A, kalijem i magnezijem a u 100 grama lubenice skriva se samo 30 kalorija pa se od nje zasigurno nećete udebljati. Osim ljekovitosti same lubenice, koristi ćete imati i od njezinih koštica. Koštice u svježem ili osušenom obliku možemo grickati ili od njih pripremati čaj i napitke za poboljšanje rada bubrega ili prostate.

Zanimljivo je da su koštice lubenice pronađene u grobnicama egipatskih faraona. Koštice lubenice se u Vijetnamu posebice konzumiraju za Novu godinu.
Ako niste znali, i kora lubenice je jestiva, u Aziji se lubenice kisele, a Japanci uzgajaju kvadratne oblike lubenica prvenstveno radi lakšeg skladištenja.

Ako volite eksperimentirati u kuhinji, lubenicu slobodno kombinirajte sa zelenim salatama uz dodatak feta sira, luka, maslinovog ulja, te soli i papra. Sir u ovom receptu razmrvite, luk sitno isjeckajte, a druge sastojke izrežite na kockice.

Za ljetne večeri, pripremite ukusni koktel od lubenice: Iscijedite sok od lubenice i pomiješajte ga sa duplo manjom količinom roze pjenušca.
(rex/M.A.)

 


 

Facebook komentari