DANI JADRANSKIH LIGNJI DO 10. SIJEČNJA 2016. U SJEVEROZAPADNOJ ISTRI
Iako su lignje dostupne tijekom cijele godine, važno je znati da je zimski period vrhunac njihove sezone, tada im je meso najukusnije i idealne su za pripremu raznih specijaliteta. Svima koji žele uživati u bogatstvu okusa ove namirnice predlažemo posjet konobama i restoranima Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle gdje je do 10. siječnja u tijeku gourmet manifestacija Dani jadranskih lignji.
Tijekom manifestacije konobe i restorani Sjeverozapadne Istre nude posebne menije s više sljedova na bazi jadranskih lignji po povoljnijim cijenama, a sve u kombinaciji s lokalnim vinima i maslinovim uljima vrhunske kvalitete.
No, imamo rješenje i za one koji trenutno nisu u mogućnosti isprobati sve čari ove manifestacije, a vole kuhati ili su kuhanje uvrstili u listu novogodišnjih odluka. Kako pripremiti lignje u toplini svog doma saznajte iz recepta poznate gastro blogerice Sanje Mijac poznatije kao Domaćica.
Pijane lignje iz rerne
Sastojci:
• 1 kg krumpira
• sol, papar, origano, ružmarin, majčina dušica ili začini po želji
• maslinovo ulje
• šaka-dvije palente
• 2 glavice crvenog luka
• češnjaka po želji
• 800 g lignji
• 150 ml vina (bijelo ili crno)
Sastojci za preljev:
• maslinovo ulje
• svježi peršin
• češnjak, sol, papar
• 1 dcl vode
Priprema:
Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite da se grije.
Krumpire ogulite, ako su mali ostavite ih cijele, ako su veći, narežite ih na kolutove. Stavite ih u jednu veliku posudu, začinite ih, zalijte maslinovim uljem, pospite palentu i dobro promiješajte. Crveni luk narežite na trakice, pa dodajte u krumpire, isto napravite i s češnjakom. Sada začinjen luk i krumpire
istresite u veliku tepsiju. Lignje posebno začinite također sa začinima, poredajte ih po krumpirima. Zalijte s vinom i vodom. Pokrijte folijom i ubacite u pećnicu na 45 minuta.
Nakon 45 minuta maknite foliju i pecite još sve dok ne porumeni.
Osim krumpira i lignji, dobit ćete i prekrasan saft od luka i začina u kojeg možete umakati fini kruh po izboru.
Sanja svakako preporuča da pripremite i preljev od kojeg će ovo jelo biti još ukusnije. Njega pripremite tako da pomiješate maslinovo ulje, nasjeckani peršin i češnjak.
Napomena:
Krumpire valjamo u palentu kako bi dobili koricu i bili nešto hrkaviji.
Krumpiri koji se peku u vinu uvijek budu malo tvrđi, ne mogu se prekuhati, pogotovo kada radite s bijelim vinom. Začine možete staviti po želji.
Više saznajte na blogu: [url=http://domacica.com.hr/]http://domacica.com.hr/[/url]
(rex)