Još jedan umaški karneval pun zabave, veselja i zajedništva

NAJAVA KARNEVALA U UMAGU 2019.
Nije ni prošla velika euforija i veselje oko blagdanskog perioda, a već se početkom siječnja krenulo s pripremama za naredni tradicionalni „Umaški karneval“. Umažane i ove godine očekuje niz događanja koja će obogatiti Umag u karnevalsko doba te ga pretvoriti u centar slavlja, vesela i šarenila.

Bogat i raznolik program ovogodišnjeg karnevala na konferenciji za medije održanoj 19. veljače 2019. godine u Gradskoj vijećnici, predstavili su upravo predstavnici glavnih karika u organizaciji ove hvalevrijedne manifestacije, a u prisustvu zamjenika gradonačelnika Ivana Belušića, resornog pročelnika te ravnateljica umaških dječjih vrtića. U veselom i opuštenom tonu, medijima i javnosti obratili su se ravnateljica Ustanove FESTUM Larisa Gašperini, predstavnik MO-a Petrovija Emanuel Melon, predstavnik MO-a Murine Arden Sirotić te predstavnik MO-a Savudrija Silvano Pelizzon.

Uvijek razigrana povorka vrtićkih mališana i ove će godine na najljepši i najveseliji način otvoriti bogat program Karnevala. Tako će u nedjelju, 24. veljače 2019. godine od 10:00 sati petstotinjak dječice, zajedno s njihovim odgajateljicama, prodefilirati Trgovačkom ulicom i umaškom rivom, gdje će se nastaviti zabava uz glazbu i umaškog Meštra karnevala Damira-Koka kojem će  gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese uručiti „ključeve grada“ te mu povjeriti vođenje grada sve do tradicionalnog paljenja pusta, odnosno okončanja umaških karnevalskih dana.

Tradicionalni obilazak maškara po selima za predviđen je za 23. veljače i 24. veljače, u organizaciji MO Murine te MO Petrovija. U Murinama je 23. veljače u večernjim satima predviđena muzika i ples uz Estradu Band.
 
Vrhunac Umaškog karnevala odvit će se u subotu, 2. ožujka u Petroviji, kad će petstotinjak maškara u 10 grupa sudjelovati u povorci veselih maskiranih skupina i alegorijskih kola. Nakon Trga u Petroviji, kao glavne pozornice na kojoj će sve maškare predstaviti posjetiteljima, svi će se uputit u šator na nogometnom igralištu Petrovije, gdje će se nastaviti sa zabavom i plesom do kasno u noć uz Masterband  i The Night Express te proglašenje najoriginalnijih maski.

Neće nedostajati ni sporta, jer je u nedjelju, 3. ožujka 2019. godine predviđen odbojkaški turnir pod maskama u Petroviji, a 4. ožujak od 17:00 sati rezerviran je za dječje maskenbale u Murinama i Petroviji, uz Meštra i animatore.

Spaljivanje pusta i opraštanje od karnevalskih dana predviđeno je u utorak, 05. ožujka 2019. godine s početkom u 17:00 sati u Murinama te srijedu, 06. ožujka 2019. godine s početkom u 17:00 sati u Petroviji. Meštar karnevala Damir-Koka će u Petroviji ovom prilikom vratiti „ključ grada“ gradskim vlastima te se na godinu dana oprostiti od gradskog vodstva.
 
Tradicionalni bogat program Umaškog karnevala i ove će godine u grad uvesti veselje i šarenilo koji će mamiti osmjehe na licima svih građana, maskiranih ili onih „u civilu“.

(rex)

Facebook komentari