Još 35 slučajeva zaraze u Hrvatskoj, ukupno 586

TISKOVNA KONFERENCIJA NACIONALNOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE
Na popodnevnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Vili Beroš je rekao da od jutros ima novih 35 oboljelih, što sada iznosi 586 zaraženih osoba u Hrvatskoj. Na početku same presice ministar Davor Božinović je rekao detalje o stradalom muškarcu koji je danas pao sa zgrade u Zagrebu, a radi se o branitelju koji je imao troje djece.

Pošto je u jednom danu došlo do porasti zaraženih, ministar Beroš je dao objašnjenje.

"Razlog tome je nova bila lokacija na području Biograda i Zadra koja je počela najvjerojatnije u Biogradskoj bolnici te se prenijela na Zadar. U Zadarskoj bolnici je situacija stavljena pod nadzor i omogućeno je nesmetano pružanje zdravstvene zaštite, dok zbog situacije u bolnici u Biogradu i činjenice da je značajan dio radnika u samoizolaciji, odlučeno je da se bolnica dezinficira i prenamijeni u bolnicu za sve bolesnike s tog područja koji će biti COVID-19 pozitivni",  kazao je ministar Beroš.

"U Biogradu su dva liječnika bila pozitivna. U međuvremenu imamo 9 novooboljelih na području Biograda i Zadra od kojeg su tri pacijentice u bolnici u Biogradu. Imamo jednu medicinsku sestru i člana njezine obitelji i jednog zdravstvenog djelatnika zadarske bolnice koji je bio u kontaktu s jednim od oboljelih iz biogradske bolnice, a ostali slučajevi nemaju veze s biogradskom i zadarskom bolnicom. U kontaktu smo s epidemiolozima koji pažljivo razmatraju situaciju. Stavili su 150 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciju i 80 nezdravstvenog osoblja. Pažljivo prate kontakte od ljudi koji nisu u vezi s bolnicama", kazao je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, dodavši:

"Iz Zadra imamo 34 liječnika, to su liječnici i specijalisti u zdravstvenim ustanovama, te 9 medicinskih sestara i tehničara i tri stomatologa".

Davor Božinović je objasnio situaciju oko otvaranja trgovina u sklopu tržnica, rekavši: "To nije prodaja rinfuze niti prodaja voća i povrća. Svi su upoznati s mjerama, to su specijalizirane trgovine. Pokušavamo balansirati između održavanja gospodarstva, ali to se ne smije tumačiti da sad svi mogu ići van i zadržavati se na tržnicama i tim prostorima. Ti dućani otvorene su za onaj trenutak i za onu robu koja je potrebna kako bi se što manje zadržavali, kupili što trebate i išli doma. Glavna poruka je - ostanite doma"

(rex/screenshot)

Facebook komentari