“Jer svirati se mora” - novac ne dobivaju izvođači

POJAŠNJENJE NATJEČAJA OD STRANE HRVATSKE GLAZBENE UNIJE
Prema rezultatima natječaja "Jer svirati se mora", provedenog u suradnji Hrvatske glazbene unije i Ministarstva kulture i medija RH (5.226.000,00 kuna potpore) najveću novčanu potporu dobili su Parni Valjak, Prljavo kazalište, Tony Cetinski, Petar Grašo i Gibonni, stoji na službenoj stranici Hrvatske glazbene unije.

Uglavnom svi mediji su prenijeli vijest kako su novac dobili direktno izvođači, što ne odgovra istini, jer novac je namijenjen produkciji koncerata (najam prostora, tehnike, razglas, rasvjeta, zaštitarska služba, covid mjere, dezinfekcijska sredstva i sl.), a ne da bi se podebljao konto izvođača. 

Povodom te vijesti reagiorao je i HGU koji je tako poslao svoje pojašnjenje natječaja: 

"Ovim putem želimo informirati javnost kako su informacije koje su prenijeli portali netočne, jer glazbenici od spomenutog natječaja neće dobiti ništa, niti jednu lipu.

Ta sredstva su namijenjena organizaciji koncerata i pokrivanju produkcijskih troškova (najam prostora, tehnike, razglas, rasvjeta, zaštitarska služba, covid mjere, dezinfekcijska sredstva i sl.).

Smatramo da minimum novinarske profesionalnosti nalaže da se pročitaju propozicije natječaja iz kojih je posve jasno vidljivo ovo što smo naveli.

Na taj način se prioritetno pomaže onima koji nisu glazbenici, već mnogobrojne prateće djelatnosti nužne za funkcioniranje glazbene djelatnosti koji također moraju prehraniti svoje obitelji. 

Glazbenici su pristali da svoju zaradu ostvare od prodaje ulaznica, i to u smanjenim koncertnim kapacitetima, čime su pristali da nastupaju za bitno manje iznose od uobičajenih, kako bi dali svoj doprinos spasu djelatnosti koja je, uz turizam i ugostiteljstvo, najviše stradala.

Hrvatska glazbena unija i Ministarstvo kulture i medija već mjesecima nastoje pomoći glazbenicima preživjeti period u kojem im je rad onemogućen. HGU trenutno pomaže i glazbenicima s područja koja su pogođena potresima, pomogli smo i našim kolegama glazbenicima iz HZSU-a, a pripremamo i dodatnu pomoć za one kojima je najpotrebnija."

Spomenimo samo da su sredstva namijenjena koncertima koji će se održati od ožujka do kraja lipnja 2021., neka događanja predviđena su i u Puli. Tako ćemo u Areni gledati Prljavo Kazalište, Gibonnija, Petra Grašu i Tony Cetinskog. U Cave romane (Vinkuran) nastupiti će 4 Tenora i Tomislav Bralić & klapa Intrade, dok će na Kaštelu svirati Psihomodo Pop, Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli, Let 3, Brkovi, Nipplepeople, Silente, Hladno Pivo te Darko Rundek i ekipa. INK Pula će ugostiti Massima i promociju njegove ploče Vještina, a donacije je dobio i program Radio Rojc live sessions.

(REX)

Facebook komentari