Jedriličarke s broda Maiden u pulskom kinu Valli

KAKO JE JEDNA ŽENSKA POSADA ZAUVIJEK PROMIJENILA NAUTIČKI SVIJET
Dokumentarni film Jedriličarke s broda Maiden britanskog redatelja Alexa Holmesa, biografski doks o prvoj isključivo ženskoj posadi koja je uspjela preploviti svijet u jedriličarskoj utrci Whitbread koja je dotada bila rezervirana isključivo za muškarce, prikazuje se u pulskom kinu Valli do 25. studenog.

U ponedjeljak, 23. studenog u suradnji s Jedriličarskim klubom Delfin posebna gošća večeri bit će pulska jedriličarka Petra Kliba, koja je prejedrila mnoga mora i oceane te se upravo na jednoj od prekooceanskih regata susrela s brodom Maiden.

U vrijeme održavanja utrke, 1989. godine, baš nitko nije očekivao da će ženska posada Maidena uspjeti završiti utrku. Posadi na čelu s buntovnom Tracy Edwards za ovaj veličanstveni poduhvat trebalo je 9 mjeseci i 33 nautičke milje od britanskog Southamptona preko Južnog pola i nazad, dok su svi - njihovi muški kolege, mediji i  sponzori bili uvjereni da 12 žena ne samo da neće završiti utrku već će skupa 'umrijeti na moru'.

Glavna skiperica Maidena i kreatorica poduhvata kojemu je malo tko davao šansu, Tracy Edwards, već je nekoliko godina ranije preplovila svijet u istoj utrci, ali tada tek u ulozi brodske kuharice. Na putu prema ispunjenju svog sna nailazila je, bez iznimke, samo na prepreke. Konkurenti u utrci nisu joj davali baš nikakve šanse, od pomoći nije bilo ni sveprisutno seksističko izvještavanje tadašnjih medija čiji je podozrivi tretman njezine ekipe danas teško i zamisliti. Bez novca i adekvatnog zaleđa, izložena sveopćoj poruzi muških kolega, zbog nedostatka sponzora umalo je od svega odustala, no samo nekoliko mjeseci pred utrku, misija je spašena financijskom intervencijom jordanskog kralja. 
 
Svu težinu ovog poduhvata i euforiju uspjeha, redatelj Alex Holmes prenio je na iznimno uzbudljiv i dirljiv način. Struktura dokumentarca oslanja se prvenstveno na dragocjen arhivski materijal (dramatične brodske snimke s Maidena i onodobni medijski izvještaji) te recentne razgovore s protagonisticama snimljene trideset godina kasnije. Film se gleda netremice, čak i ako o jedrenju ne znamo ništa.

Distributer filma je Restart Label.

Raspored projekcija u kinu Valli: https://bit.ly/36NMLeg

Trailer: https://vimeo.com/464227038

rex

Facebook komentari