Jakovčić: Tajani ne zaslužuje mjesto predsjednika Europskog parlamenta

EUROPARLAMENTARAC OSUDIO NJEGOVU JUČERAŠNJU IZJAVU
Europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS/ALDE) u Strasbourgu je oštro osudio jučerašnju izjavu predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania da je “Mussolini, dok nije objavio rat cijelom svijetu, dok nije donio rasni zakon (….) radio je pozitivne stvari da bi se sagradila infrastruktura u našoj zemlji”.

“Tajani je još jednom svojim izjavama potvrdio da nema pravo biti predsjednik Europskog parlamenta”, ističe zastupnik Jakovčić.

“Tu časnu funkciju Tajani koristi da bi relativizirao fašističke ideje i ostavštinu Benita Mussolinija kao i sve ono što se događalo prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata”, dodaje Jakovčić i nastavlja:

“Predsjednik Europskog parlamenta ne smije to činiti. Zbog takvih izjava Tajani ne zaslužuje tu funkciju”.

Jakovčić kaže da on, kao zastupnik u EP-u, ne može smijeniti Tajanija ali da ga “može smijeniti Europska pučka stranka, njegova politička grupacija”.

“Očekujem da HDZ i europski pučani (EPP) zaista pokrenu smjenu Tajanija jer ovo više nema nikakvog smisla”, ističe zastupnik IDS-a.

Smatra da unutrašnja politička borba u Italiji očito poprima takve razmjere “da što si ekstremniji to si simpatičniji”. Jakovčić poručuje da ga takvo stanje iznimno zabrinjava jer je Italija naš susjed i prijateljska zemlja.

“To što govori Tajani je prekrajanje povijesti. Jer pokušaje potalijančivanja u Istri Mussolini je činio prije nego što je ušao u koaliciju s Hitlerom i prije nego što je donio rasističke zakone. Dakle, i taj dio Tajanijevog govora je neistinit”, rekao je Jakovčić.

“Zato od Tajanija očekujem da već jednom prestane s glorificiranjem fašizma i njegovom ostavštinom u Italiji i u svijetu”, zaključuje Jakovčić.
(Rex)

Facebook komentari